Bănci și Asigurări

Guvernatorul Isărescu ”trage de urechi” guvernul PSD: BNR insistă pe o structură mai bună a bugetului. Trebuie să avem o pondere mai mare a investiţiilor în totalul cheltuielilor bugetare, cu cât mai repede, cu atât mai bine

Guvernatorul Isărescu ”trage de urechi” guvernul...

Autor: Ştefan Stan

08.01.2018, 16:27 1271

În timpul primei conferinţe după prima şedinţă de politică monetară din acest an, Guvernatorul Isărescu a transmis guvernului că doreşte să vadă o structură bugetară mai bună, bazată pe investiţii mai mari, pentru avea implicit o creştere economică bazată într-o măsură mai mare pe investiţii şi mai puţin pe consum. 

”Banca Naţională, referindu-se la mixul de politici, insistă pe o structură mai bună a bugetului, nu doar pe mărimea deficitului. Pe structura cheltuielilor publice, BNR insistă să avem o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investiţii în total cheltuieli bugetare. În acest fel, tot treptat, creşterea economică să se bazeze pe mai mare măsură pe investiţii, şi în mai mică măsură pe consum. Cu cât se va face mai repede, cu atât va fi mai bine”, a spus guvernatorul Isărescu. 

”Nu avem noutăţi în ceea ce priveşte politica fiscală. BNR insistă că nu este de dorit o politică fiscală prociclică. Mai pe scurt spus, când ai o asemenea creştere economică, să ai deficitele în limita Uniunii Europene. Din datele preliminare, deficitul fiscal pe anul curent se închide sub 3%. Şi acest lucru a însemnat eforturi din partea MFP”, a adăugat el. 

BNR a decis astăzi, la prima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, până la 2% pe an. Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015.

Conducerea băncii centrale a decis astăzi şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a urcat la 3,00% pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO