Bănci și Asigurări

Guvernele europene îşi ascut 'securea' şi se pregătesc să impoziteze multinaţionalele pe cifra de afaceri. Cum arată giganţii internetului în România? Google are afaceri de 16 mil. lei, Booking de 7 mil de lei, iar Uber face 4,5 mil. lei

Guvernele europene îşi ascut 'securea' şi se...

Autor: Corina Zamfir, Alex Ciutacu

19.09.2017, 17:29 1598

Ministrul Ionuţ Mişa a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre ale UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale.

Franţa, Germania, Italia şi Spania vor ca multinaţionalele din IT, precum Amazon şi Google, să plătească impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, cum plătesc acum, au anunţat miniştrii de finanţe ai acestor ţări într-o scrisoare comună, potrivit Reuters.

Ionuţ Mişa, ministrul român al finanţelor, se află printre semnatarii acestui proiect, conform unui comunicat trimis sâmbătă de Ministerul de Finanţe.

„Ministrul Ionuţ Mişa a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre ale UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei iniţiative“, se arată în comunicat.

În România a fost o dezbatere uriaşă odată cu instalarea premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria şi cu programul de guvernare susţinut de el, care presupunea, printre altele, o măsură similară - impozit pe cifra de afaceri pentru toate mutinaţionalele.

Iniţiativa a stârnit revolta mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii.

Premierul Mihai Tudose a renunţat ulterior la impozitul pe cifra de afaceri şi a rămas la forma tradiţională de impozit pe profit.

Introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru multinaţionalele din IT, prin care practic se introduce un impozit nou pentru companiile care nu sunt rezidente în Uniunea Europeană, nu este o iniţiativă rea atâta timp cât nu provoacă un război comercial, explică Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România. „Discuţiile despre impozitarea pe cifra de afaceri a multi­naţionalelor din IT există de mult timp. Ca iniţiativă nu este neapărat rea. Comerţul mondial se schimbă şi fiscalitatea trebuie să se adapteze. Sunt însă tensiuni între UE şi SUA. Sper să nu se ajungă la război comercial, care ar fi incorect şi nesănătos. Ar trebui să lucreze împreună şi să nu se certe“, a afirmat Dan Bădin.

Franţa a insistat pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susţinere şi din partea altor state, nemulţumite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaţionalele în con­formitate cu reglementările internaţionale.

În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din ţări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din ţări ale Uniunii Europene. „Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre“, au scris cei patru miniştri în scrisoarea văzută de Reuters. Scrisoarea, semnată de ministrul de finanţe al Franţei - Bruno Le Maire, al Germaniei - Wolfgang Schaeuble, al Italiei - Pier-Carlo Padoan, şi al Spaniei - Luis de Guindos, este adresată preşedinţiei Uniunii Europene, deţinută acum de Estonia.

Aceştia au cerut Comisiei să vină cu o soluţie care să creeze o „taxă de egalizare“ a cifrei de afaceri care ar aduce impozitarea la nivelul impozitului pe profit din ţara în care s-au obţinut veniturile.

„Sumele colectate ar avea ca scop să reflecte ceea ce ar trebui să plătească aceste societăţi în privinţa impozitului pe profit“, au anunţat miniştrii în scrisoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO