Bănci și Asigurări

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care stabileşte funcţionarea fondurilor suverane

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2018, 15:37 708

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgentă iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin care se creează cadrul legal general pentru înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii. 

Proiectul de act normativ reglementează scopul, forma legală, capitalul social, strategia investiţională şi guvernanţa.

Astfel, fondurile vor funcţiona ca societăţi pe acţiuni, iar statul poate aduce la capitalul social bunuri mobile şi imobile, inclusiv numerar. Bunurile mobile şi imobile aportate de statul român la capitalul social iniţial trec din domeniul privat al statului în proprietatea fiecărui Fond la data înmatriculării la registrul comerţului.

Fondurile sunt administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat, în conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicată. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnaţi de A.G.A. pe 5 ani cu drept de reînnoire.

Strategia de investiţii a fiecărui fond va fi elaborate de către Directorat, este avizată de Consiliul de Supraveghere şi aprobă de către Adunarea Generală a Acţionarilor (A.G.A.), în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin hotărâre a Guvernului.

” Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare (intermediere financiară) în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile”, se arată în comunicatul ministerului.

Scopul fondurilor suverane este finanţarea unor proiecte de investiţii în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Fondurile vor susţine întreprinderi relevante pentru un anumit sector economic/industrial, companii româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, în infrastructură, finanţări ale start-up-urilor şi ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare. De asemenea, pe lista de interes se află stimularea inovaţiei, crearea de locuri de muncă, urmărirea strategiei energetice şi pieţele de capital, potrivit datelor de la FInanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO