Bănci și Asigurări

Guvernul a fixat data de la care vrea să înfiinţeze Autoritatea de Supraveghere Financiară

Guvernul a fixat data de la care vrea să înfiinţeze...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

11.12.2012, 19:54 632

Proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi prezentat miercuri în Guvern şi va rămâne în dezbatere publică, iar preşedintele acestei noi structuri va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv şi a explicat urgenţa documentului, promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă, prin faptul că se doreşte ca până la 15 martie să fie îndeplinite toate procedurile pentru înfiinţarea noii autorităţi, fiind nevoie de "o mişcare rapidă" de adaptare la noile realităţi în domeniu.

În opinia premierului, România trebuie să ţină pasul în următorul an cu schimbările la nivel european şi să îşi adapteze instituţiile, astfel încât acestea să fie mai flexibile şi eficiente în supravegherea pieţei financiare nebancare, prin înfiinţarea unei instituţii după modelul altor ţări europene, precum Germania şi Polonia.

"Vor fi cheltuieli mai puţine, eficienţă mai mare şi coordonare cu Banca Naţională, pentru a oferi de fiecare dată, indiferent ce se întâmplă în zona politică şi guvernamentală, aşa cum Banca Naţională a făcut de multe ori în ultima perioadă, o ancoră de stabilitate şi un sediu al materiei privind atât piaţa bancară, cât şi cea nebancară, pieţe financiare care evoluează într-un ritm pe care, uneori, structurile politice nu-l pot egala, care în mod sigur comite şi erori, constată şi mari greşeli, ori trebuie învăţat din aceste lecţii", a spus Ponta.

El a susţinut că prin preluarea atribuţiilor CNVM, CSA şi CSSPP de către o singură autoritate vor scădea numărul funcţiilor de conducere şi gradul de birocraţie, precum şi totalul costurilor de funcţionare.

Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre constituirea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi că va mai avea, marţi, o nouă discuţie cu acesta, deoarece decizia de înfiinţare a unei astfel de structuri nu a fost încă luată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO