• Leu / EUR4.7788
  • Leu / GBP5.5968
  • Leu / USD4.3105
Bănci și Asigurări

Guvernul a reparat ”eroarea”: ROBOR a fost înlocuit cu noul indice IRCC pentru programele Prima casă şi Investeşte în tine

Guvernul a reparat ”eroarea”: ROBOR a fost înlocuit cu noul indice IRCC pentru programele Prima casă şi Investeşte în tine

Autor: Diana Grigore, Mediafax

30.05.2019, 16:37 1132

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea costului finanţărilor la programele „Prima Casă” şi „Investeşte în tine”, respectiv înlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul. Anunţul a fost făcut de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

„S-a adoptat astăzi (joi-n.r) o hotărâre de Guvern pentru modificarea legislaţiei specifice programelor guvernamentale cu garanţia statelor pentru clarificarea modaliăţii de aplicare a OUG nr. 19/2019. Este o măsură necesară care va reduce costurile de finanţare a creditelor scordate prin programele Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în tine, programe de succes”, a declarat Eugen Teodorovici.

Astfel, Guvernul a avut în vedere următoarele modificări pentru programul Prima casă:

„Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din:
- rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz;
- comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

De asemenea, „finanţatorii au obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi separat a costurilor cu comisioanele”.

Pentru programul „Investeşte în tine”, Guvernul are în vedere următoarele modificări: „Rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării”.

În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7788
Diferență: -0,0084
Ieri: 4.7792
Azi: 4.3105
Diferență: 0,3002
Ieri: 4.2976
Azi: 5.5968
Diferență: -0,189
Ieri: 5.6074
Azi: 4.4485
Diferență: 0
Ieri: 4.4485