Bănci și Asigurări

Guvernul a stabilit cât va cheltui cu Apărarea: 11,23 mld. lei

Guvernul a stabilit cât va cheltui cu Apărarea: 11,23...

Autor: Alice Draghici

12.12.2015, 21:40 581

"Guvernul a decis pentru 2016 o alocare de resurse pentru Apărare de 11,23 miliarde de lei, reprezentând 1,5 la sută din PIB, nivel care trebuie raportat la execuţia estimată pentru finalul acestui an, acel nivel de execuţie la 1,41 la sută la care se adaugă credite de angajament în valoare de 1,5 miliarde de lei prin utilizarea cărora cheltuielile în 2016 ar putea să ajungă la nivelul a 1,7 la sută din PIB, ceea ce reprezintă acea ţintă intermediară realistă care să facă obiectivul de 2 la sută prin acordul politic naţional, să facă atingerea lui în 2017 credibil. De asemenea, este un nivel de alocare care ne permite să onorăm angajamentul pentru Apărare asumat atât de România cât şi de alţi aliaţi, angajament de apărare care transpune aceeaşi recomandare de a aloca 2 la sută din PIB către Apărare", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, la Comisiile de Buget-Finanţe reunite ale Parlamentului.

De asemenea, Motoc a prezentat şi priorităţile pe care a fost construit bugetul pentru Apărare, arătând că acestea decurg din documentele programatice, din Strategia Naţională de Apărare din aspectele care au fost constatate în Carta Albă a Apărării, însuşită la nivelul Comisiilor reunite de resort din Parlament, ele fiind calibrate pe prevederile programului Armata 2027.

"E vorba de ridicarea nivelului de instruire şi pregătire, inclusiv intensificarea ritmului acestuia, e vorba de achiziţii pentru înzestrare şi, respectiv, de creştere a stării de operativitate a echipamentelor militare existente. (...) La acelaşi capitol intră şi finanţarea participării la misiuni şi la operaţiuini militare în afara teritoriului naţional, suma creşte sensibil faţă de 2015 - 143,4 milioane faţă de 138,2 miloane de lei destinată, în special, susţinerii angajamentului nostru în miniunea NATO din Afganistan", a arătat Motoc.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost aprobat cu un amendament referitor la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor şi cupoanelor, efectuate de către Poşta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO