Bănci și Asigurări

​Guvernul atacă vânzarea de creanţe a băncilor: profiturile impozabile nu vor mai putea fi micşorate artificial prin deducerea cheltuielilor cu creanţele vândute

​Guvernul atacă vânzarea de creanţe a băncilor:...
08.08.2017, 13:08 1098

Băncile nu vor mai putea deduce integral cheltuielile reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate, ci numai în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora la care să se adauge valoarea venitului realizat din înstrăinarea lor, conform unui proiect de ordonanţă care urmează să fie votat în această săptămână în şedinţa de guvern.

„La calculul rezultatului fiscal pentru o creanţă care a fost înstrăinată la o valoare de 1500 de lei faţă de o valoare nominală de 10.000 de lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanţe va fi dedecutibilă în limita a 4.500 de lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015.

Finanţele motivează această decizie prin amploarea fenomenului de cesionare a creanţelor, în special a celor din domeniul bancar, precum şi faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanţelor/împrumuturilor.

Vedeţi aici ordonanţa pentru modificare şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal

În prezent băncile deduc sută la sută din valoarea creanţei, astfel încât deşi fac profit din activitatea curentă, vânzarea de creanţe le pune în situaţia de a nu mai plăti impozit pe profit sau de a plăti foarte puţin. Conform unui raport Deloitte, România a fost pe primul loc în Europa Centrală şi de Est la cedare de creanţe de către bănci în anii 2015 şi 2016 cu circa 2,5 miliarde de euro în 2015 şi 1,5 miliarde de euro în 2016.

Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe seg­men­tul corporate la un preţ mediu de 9% din va­loa­rea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail pre­ţul mediu a fost de 12%, po­trivit unei analize a lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

În perioada 2014-2016 preţul de vânzare a cre­ditelor neperformante pe segmentul companiilor a fost în medie de 8,5% din valoarea nominală a portofoliilor, însă au existat variaţii semnificative de la an la an. Spre exemplu, în 2014 preţul mediu a fost de 3%, în 2015 preţul mediu a fost de 7%, în timp ce anul trecut preţul mediu de vânzare s-a situat la 9%. Băncile au început să vândă creditele neperformante aferente companiilor abia în ultimii doi-trei ani.

Pe de altă parte, în cazul populaţiei vânzările au început mult mai devreme, în 2008, de exemplu, fiind înregistrate tranzacţii în valoare de circa 27 milioane de euro, potrivit prezentării lui Florin Georgescu. Totuşi, şi în cazul creditelor pe segmentul populaţiei volume semnificative de vânzări de credite neperformante au fost înregistrate în utimii doi ani. În cazul creditelor acordate populaţiei preţul mediu din perioada 2008-2016 încasat de bănci pentru vânzarea creditelor neperformante s-a situat la 10%. Cele mai mici preţuri medii au fost înregistrate în 2008-2009, când băncile au vândut creditele rele la un preţ de 2-3% din valoarea nominală. În criză însă preţurile au început să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO