Bănci și Asigurări

Guvernul dublează plafonul pentru obligaţiuni pe pieţele externe la 15 mld. euro

Guvernul dublează plafonul pentru obligaţiuni pe...

Autor: Mediafax

27.11.2013, 19:17 218

Plafonul maxim al emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele externe realizate prin programul Medium Term Notes (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016. Suplimentarea plafonului de împrumut şi extinderea programului au fost decise în şedinţa de ieri a guvernului.

Executivul arată că astfel va fi acoperit necesarul brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016. Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. În luna iunie a acestui an, plafonul maxim a fost suplimentat de guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finanţare pe acest an.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a îmrumutat luni 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro. De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 44,161 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO