Bănci și Asigurări

Guvernul Grindeanu, aglomerat la început de an: Cel mai nou proiect de ordonanţă: De la 1 februarie salariile bugetarilor ar urma să crească cu 20%, iar ale artiştilor cu 50%. De la 1 iulie ar urma să crească şi punctul de pensie şi pensia socială minim garantată

Guvernul Grindeanu, aglomerat la început de an: Cel mai...

Autor: Mona Scarisoreanu

06.01.2017, 14:21 3058

De al 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale să fie majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017, se arată într-un proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Nu intră sub incidenţa acestor prevederi, personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene etc.

De asemenea, prevederile prezentului articol nu se aplică pentru indemnizaţiile de şedinţă de care beneficiază consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni, potrivit legii.

“Se propune ca, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru personalul care ocupă funcţii de specialitate artistică din cadrul instituţiiilor publice de spectacole sau concerte indiferent de subordonarea acestora, prevăzute în anexa IV Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare "CULTURĂ" la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, Capitolul I, litera b) respectiv - toate funcţiile prevăzute la punctul 1: artist liric operă/operetă, corist operă, prim-balerin, artist instrumentist, artist circ, actor (teatru, mânuitor păpuşimarionete), maestru (artist circ, corepetitor, cor, balet-dans), regizor artistic, dirijor, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), şef partidă, concertmaestru, scenograf, coregraf; funcţiile prevăzute la punctul 2: dirijor cor, artist liric (operetă, teatru muzical), corist, balerin, acompaniator, maestru de studii (balet, canto, muzical); funcţia de şef orchestră prevăzută la punctul 3; funcţiile prevăzute la punctul 4: dansator, asistent regie/scenografie; funcţiile prevăzute la punctul 5: dirijor, dirijor cor, maestru (balet-dans, cor, corepetitor, artist circ), concertmaestru, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), actor, artist circ, instrumentist, corist operă, actor, mânuitor păpuşi, corist, balerin, dansator, coregraf; funcţia de şef orchestra de la punctul 6, drepturile salariale să se majoreze cu 50% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017”, se precizează în Nota de fundamentare.

Se propune de asemenea ca începând cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, să se majoreze cu 9% şi să fie de 1000 de lei.

 “Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea valorii punctului de pensie iar în anul 2017, pe fondul creşterii economice şi a gradului de ocupare a forţei de muncă, se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, se arată în Nota de fundamentare.  De asemenea, se propune ca începând cu 1 februarie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările şi completările ulterioare, să fie de 520 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO