Guvernul pune pe masă cifrele bugetului pe 2018 unde prognoza de creştere economică este de 5,5%: Pariu uriaş pe încasările din TVA: ar trebui să crească cu 2 miliarde de euro în 2018

1 dec 2017 Autor: Adelina Mihai

♦ Creşterea economică este prognozată la 5,5% ♦ Veniturile totale sunt estimate să crească cu 12%, bazate pe o creştere a TVA de 16%, apreciată ca fiind prea optimistă

Proiectul de buget pentru 2018 se bazează pe o creştere cu 16% a încasărilor din TVA, în condiţiile în care în primele zece luni din 2017 acestea au crescut cu numai 0,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, Guvernul se aşteaptă să colecteze peste 61 de miliarde de lei din TVA în 2018, în creştere cu 8,5 miliarde de lei faţă de 2017. „Prognoza privind încasările de TVA din 2018 este optimistă. În acelaşi timp, Guvernul estimează şi o creştere a PIB la 907 miliarde de lei, generată de consumul de bunuri din import, ceea ce înseamnă că vom avea o bază mai mare de calcul la TVA faţă de anul trecut. În plus, cota va rămâne la 19%, s-a renunţat la scăderea cotei de TVA la 18%, de aceea mă aştept ca încasările să fie mai mari”, a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa de la compania Benţa Consult.

Estimarea de creştere a încasărilor din TVA – care ar reprezenta astfel 21,3% din totalul veniturilor de la bugetul de stat -  este semnificativă în contextul în care România înregistrează cea mai mare evaziune fiscală la TVA din rândul statelor Uniunii Europene. Conform unui studiu al firmei de audit şi consultanţă PwC, România are un nivel al TVA neîncasat de circa 35 mld. lei pe an (aproape 8 mld. euro).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.12.2017

 
Cuvinte cheie:
crestere
, guvern
, plati
, buget
, imbunatatire
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide