Bănci și Asigurări

Guvernul va fixa o nouă dată de aderare la euro abia în aprilie 2017

Guvernul va fixa o nouă dată de aderare la euro abia...

Autor: Mediafax

09.12.2016, 00:05 359
Guvernul a adoptat ieri o hotărâre pentru constituirea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, care va fi coordonat de prim-ministru, în calitate de preşedinte, de ministrul finanţelor şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României, în calitate de vicepreşedinţi.
 
„Actul normativ stabileşte modul de reprezentare în acest comitet a instituţiilor publice cu rol în procesul de pregătire a ade­rării la moneda euro şi în derularea reformelor structurale care să asigure convergenţa reală a economiei româneşti, precum şi principalele atribuţii. Conform Programului de con­vergenţă pentru perioada 2016-2019, adoptat de Executiv în şedinţa din 27 aprilie 2016, Guvernul României îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro, data concretă urmând a fi stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă, respectiv aprilie 2017“.
 
Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat în vară, România îndeplineşte trei din cele patru criterii de la Maastricht pentru aderarea la euro: stabilitatea preţurilor, finanţele publice şi dobânzile pe termen lung.
 
Mai are de îndeplinit criteriul cursului de schimb şi un alt criteriu care nu se află între condiţiile Tratatului de la Maastricht, dar este urmărit de Comisia Europeană: compati­bilita­tea legislativă. Guvernul spune că anga­ja­men­tul de adoptare a monedei euro repre­zintă în conti­nuare „o ancoră importantă în pro­mo­va­rea reformelor bugetare şi structu­rale ne­ce­sare creşterii flexibilităţii economiei ro­mâneşti“.
 
Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces, respectiv Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul pentru Consultare Publică, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză şi Consiliul Concurenţei.
 
Din comitet vor face parte, în calitate de invitaţi, şi câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional. Comitetul va organiza şi dezbateri cu societatea civilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO