Bănci și Asigurări

Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Putem vedea o tendinţă clară a creşterii creditării în al doilea semestru după încetinirea din S1/2023. Revigorarea creditării poate să apară odată cu scăderea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, precum şi după redresarea activităţii economice

Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Putem vedea o...

Autor: Claudia Medrega

27.01.2023, 00:07 475

Anul 2023 ar trebui să ne aducă reversul a ceea ce am experimentat în 2022, în timp ce ritmul general de creştere al creditelor va fi probabil puţin mai slab decât cel observat anul trecut, urmând să vedem o încetinire a creditării în primul semestru (S1), pentru ca în S2 creditarea să se revigoreze, în condiţiile în care şi dobânzile ROBOR şi IRCC ar trebui să se stabilizeze în a doua parte a anului, pe măsură ce inflaţia anuală va scădea, spune Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România.

„Prima jumătate a anului va aduce o nouă încetinire a ratei de creştere a creditării, care ar putea reveni în al doilea sau al treilea trimestru, şi să devină deja o tendinţă clară a creşterii activităţii de creditare în al doilea semestru. Acest lucru ar putea fi declanşat de scăderea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, precum şi de o redresare a activităţii economice“, a declarat şeful OTP Bank pentru ZF.

„În zona creditării personale, ROBOR şi IRCC ar trebui să se stabilizeze în a doua parte a anului odată ce ratele dobânzilor vor avea un nivel constant, pe fondul unei inflaţii anuale în scădere“.

Gyula FatÈr estimează o evoluţie stabilă a creditelor de consum în 2023 şi o revenire treptată începând cu S2/2023 pentru creditele ipotecare. Pentru zona de creditare corporativă, ar trebui să vedem o creştere de o cifră în acest an, anticipează el, deoarece o bună parte din companiile locale vor continua cu planurile lor de dezvoltare şi vor atrage finanţări europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO