Bănci și Asigurări

Haos în piaţa RCA. Toată lumea se întreabă cum să se întoarcă tarifele RCA, preluarea clienţilor Euroins de către ceilalţi jucători a început încă de vineri, iar numărul denunţărilor este cu mult mai mare decât la City Insurance şi nu se ştie dacă FGA are destui bani

Haos în piaţa RCA. Toată lumea se întreabă cum să...

Autor: Mircea Nica

26.03.2023, 11:47 1852

♦ Asigurătorii sunt din nou puşi într-o situaţie fără precedent şi trebuie din nou să absoarbă clienţii lăsaţi în urmă de Euroins, după ce ASF i-a retras autorizaţia şi a constatat insolvenţa companiei vineri ♦ Pentru a nu înfuria clienţii RCA, Guvernul vine cu un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe prin care vrea ca asigurătorii să se reîntoarcă la tarifele din 2022, creând un haos fără precedent în piaţă.

Piaţa RCA a intrat în haos odată cu prăbuşirea unui nou lider al pieţei RCA, Euroins România, la un an de la falimentul City Insurance. Pentru a împiedica creşterea preţurilor la poliţele RCA, mai mult decât au crescut până acum, ASF a înaintat o propunere pentru îngheţarea tarifelor RCA la nivelul din martie 2022, iar guvernul a transmis proiectul la Ministerul de Finanţe.

Deşi conducerea ASF a fost audiată în Comisia de Buget, Finanţe a Senatului, după ce a retras autorizaţia de funcţionare, a constatat indicii de insolvenţă şi a promovat deschiderea procedurii de faliment împotriva Euroins România, instituţia de supraveghere nu şi-a asumat, din nou, nici o vină pentru modul cum a monitorizat atât Euroins, cât şi City Insurance, lăsându-le de-a lungul timpului să ajungă de la cote de piaţă de sub 20% pe RCA, până la cote de piaţă care ajungeau la 80% din piaţa RCA.

De la prăbuşirea City Insurance în septembrie 2021 până în prezent, preţurile la poliţele RCA au crescut semnificativ, ajungând la dublări, triplări, iar confirmarea creşterilor s-a regăsit atât în prima medie anualizată din rapoartele ASF, care arătau o creştere de 71%, dar şi a tarifelor de referinţă publicate recent de ASF. Comparativ cu luna februarie 2022, tarifele de referinţă au avut creşteri consistente de peste 30%-40%, ajungând chiar şi la 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO