Bănci și Asigurări

Hidroelectrica a deschis o cutie a Pandorei. Bancherii evaluează toate expunerile pe stat

Hidroelectrica a deschis o cutie a Pandorei. Bancherii evaluează toate expunerile pe stat

Răsvan Radu

Autor: Cristian Hostiuc

28.06.2012, 00:07 2088

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica la cererea statului, principalul acţionar, a deschis o cutie a Pandorei, iar bancherii îşi pun problema evaluării expunerilor pe companiile de stat în acest nou context.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank, spune că autorităţile par să nu înţeleagă îngrijorările noastre în privinţa modului în care s-a decis intrarea în insolvenţă şi ce reacţii au apărut imediat în birourile băncilor care au expunere pe România.

În mediile financiare, atât cele locale, cât mai ales cele externe, se vorbeşte mult mai puţin despre situaţia politică actuală decât despre situaţia de la Hidroelectrica, a menţionat el. Bancherii - care au o expunere totală în lei şi valută de 560 mil. euro - le repro­şează autorităţilor modul cum s-a gestionat această situaţie şi comunicarea ulterioară. Plus că raţiunea expusă oficial privind intrarea în insolvenţă, respectiv înrăutăţirea indicatorilor financiari şi de cash, se bate cap în cap cu motivaţiile prezentate neoficial, respectiv încercarea de denun­ţare a unor contracte deza­vantajoase şi cu asigurările date că situaţia este sub control şi că nu sunt probleme cu rambursarea îm­pru­muturilor. "Deşi este o situaţie acceptabilă în context românesc, este o situaţie inacceptabilă în context european şi tocmai de aceea există această reac­ţie de îngrijorare a fi­nan­ţatorilor."

Riscul pentru România şi companiile locale, atât cele de stat, cât şi cele private, este ca finanţarea să fie mai scumpă pentru că se mai ia în calcul acest element nepre­vă­zut, ca statul să-şi bage singur compani­ile în insolvenţă. De aici până la reducerea finanţărilor, inclusiv în achi­zi­ţia titlu­rilor de stat, nu este decât un pas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO