Bănci și Asigurări

Iancu Guda, preşedintele AAFBR: Creditul bancar acordat companiilor a rămas constant în ultimul deceniu, iar creditul furnizor s-a dublat. Sunt companii care efectiv sunt bănci SRL

Iancu Guda: Avem o dependenţă din ce în ce mai mare a companiilor de alte companii

Iancu Guda: Avem o dependenţă din ce în ce mai mare a companiilor de alte companii

Autor: Florentina Niţu

04.10.2018, 00:07 1094

„Ritmul de creştere de zece ori mai mare al creditului furnizor faţă de creditul bancar face să crească interdependenţa financiară dintre firme, care excede de cele mai multe ori relaţia comercială. Sunt companii care efectiv sunt «bănci SRL», pentru că îşi finanţează clienţii prin termene de plată foarte extinse“.

Băncile au păstrat constant nivelul de finanţare a compa­niilor în ultimii zece ani, deşi s-a observat o creştere timidă în perioada 2011-2013, în timp ce creditul furnizor s-a dublat în aceeaşi perioadă.

Băncile au preferat să finanţeze mai mult populaţia în ultimii ani. În timp ce creditarea corporate nu a dat semne vizibile de redresare, finanţările de retail în lei au fost în ascensiune puternică.

„Avem o dependenţă din ce în ce mai mare a companiilor de alte companii. La sol­dul bilanţier al finanţărilor atrase de la bănci de toate companiile active în România, vedem doar o creştere timidă, la finalul anului 2017 fiind de 104 mld. lei. Creditul furnizor a crescut şi s-a dublat în ultimii zece ani. Pe când creditul de la bănci a crescut cu maximum 30 mld. lei (din 2007 până în 2017 - n.red.), creditul furnizor a crescut cu peste 300 mld. lei“, a declarat Iancu Guda, preşedintele AAFBR (Asocia­ţia Analiştilor Financiar-Bancari din România).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO