Bănci și Asigurări

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în 2023 în raport cu euro. Cursul mediu peste 6 luni şi peste 12 luni: 4,95-4,98 lei/euro, respectiv 5,03-5,05 lei/euro

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale...

Autor: Roxana Rosu

31.10.2022, 11:26 206

Analiştii iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro,  cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni fiind de 4,95-4,98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5,03-5,05 lei pentru un euro.

„Predicţiile pentru anul următor legate de evoluţia leului sunt uşor pesimiste. Cursul valutar pentru anul 2023 va fi influenţat de câţiva factori majori, principalul factor fiind nivelul inflaţiei. Pe masură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie,  direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României”, a declarat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Conform previziunilor iBanFirst, la nivel global, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1,08 dolari/euro.

În opinia experţilor băncii, dolarul american este supraevaluat faţă de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% faţă de euro, raportat la cursul de schimb real.

„În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor”, afirmă Alin Latu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO