Bănci și Asigurări

iBanFirst: Plăţile intermediate în S1/2024 pentru companiile locale au atins 660 mil. euro, în creştere cu 203% an/an. Johan Gabriels, director regional: România a înregistrat rezultate solide la indicatori cheie precum rata de creştere, volumul tranzacţiilor, veniturile, integrarea de noi clienţi şi retenţia angajaţilor

Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est în cadrul iBanFirst

Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est în cadrul iBanFirst

Autor: Cristina Bellu

11.07.2024, 11:35 67

iBanFirst, unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, a intermediat plăţi internaţionale de 660 milioane de euro pentru companiile de comerţ din România în perioada ianuarie-iunie, marcând o creştere de 203% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Evoluţia poziţionează România şi Europa Centrală şi de Est drept piaţa cu cea mai mare creştere a volumului de plăţi şi tranzacţii pentru grupul iBanFirst în prima jumătate din 2024.

„România este acum una dintre cele mai importante pieţe europene pentru noi, cu rezultate solide la indicatori cheie precum rata de creştere, volumul tranzacţiilor, veniturile, integrarea de noi clienţi şi retenţia angajaţilor”, spune Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est în cadrul iBanFirst.  

Potrivit acestuia, creşterea semnificativă a volumului plăţilor în primele şase luni ale anului a fost impulsionată de activitatea comercială dinamică a clienţilor şi de creşterea operaţiunilor de import-export.

Volumul ridicat al tranzacţiilor a contribuit, de asemenea, şi la o creştere a veniturilor de 106%, regiunea CEE generând în prezent 40% din rata de creştere a veniturilor totale ale grupului iBanFirst.

Baza de clienţi a fintechului cuprinde 565 de companii de comerţ din România şi 1.300 de companii din întreaga regiune, şi include companii de import-export din industria auto, agricultură, energie, IT şi telecomunicaţii, construcţii şi retail.

Valoarea tranzacţiilor transfrontaliere efectuate prin intermediul platformei iBanFirst variază de la câteva mii la milioane de euro. De asemenea, contextul economic şi geopolitic instabil din ultimii ani a determinat tot mai multe companii să apeleze la soluţii de gestionare a riscurilor pentru a se proteja împotriva volatilităţii valutare. Această tendinţă a condus la o cerere considerabilă pentru servicii de hedging, care au înregistrat o creştere anuală de peste 20% şi reprezintă acum 35% din veniturile iBanFirst pe piaţa locală.

Compania intenţionează să investească în continuare pe piaţa românească prin extinderea echipei sale din Bucureşti, îmbunătăţirea capacităţilor tehnologice şi lansarea de noi produse adaptate la nevoile întreprinderilor locale.

Grupul iBanFirst are în prezent 13 birouri în 10 ţări europene (Franţa, Belgia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania şi Marea Britanie), precum şi un parteneriat white label în Grecia.

Grupul procesează lunar tranzacţii în valoare de peste 1,4 miliarde euro.