Bănci și Asigurări

Ieftinirea creditelor încetineşte: dobânda Robor la trei luni a urcat la 1,3% pe an

Ieftinirea creditelor încetineşte: dobânda Robor la...

Autor: Liviu Popescu

24.06.2015, 00:00 665
Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la pragul de 1,3% pe an după a cincea zi de creştere consecutivă. Dobânda Robor se poziţionase în ultima lună în jurul nivelului minim record de 1,2% pe an. Cele mai multe bănci şi-au stabilit luna iunie pentru ajustarea dobânzilor, ceea ce ar fi însemnat o ieftinire a creditelor dacă dobânzile rămâneau la minimele atinse anterior, în condiţiile tendinţei de creştere pe care costul leilor a avut-o în ultima săptămână ieftinirea creditelor va fi mai puţin vizibilă sau chiar nu va avea loc. La finele primului trimestru, când a avut loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, Robor se apropiase de pragul de 1,5% pe an. Evoluţia de atunci a costului leilor fusese generată de o lipsă temporară de lichiditate pe piaţă, ca urmare a regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut. Costul leilor pe piaţa monetară a înregistrat mai multe perioade de volatilitate de la începutul acestui an, chiar dacă nu la fel de ample precum cele din 2014. Robor la trei luni ajunsese la 1,5% pe an la finele lunii aprilie. 

Minimul din acest an a fost de 1,22%, înregistrat la începutul lunii iunie. Orice mişcare a indicatorului Robor se reflecă în costul creditelor în lei având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor. De exemplu, o creştere de 0,3 puncte procentuale a costului leilor înseamnă practic o scumpire de câţiva zeci de lei a ratei la un credit imobiliar de 200.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO