Bănci și Asigurări

Ieşirea Finanţelor pe piaţa externă taie din presiunea pe dobânzile la lei

Ieşirea Finanţelor pe piaţa externă taie din presiunea pe dobânzile la lei

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

07.09.2012, 00:00 235

Odată ce şi-a asigurat lichidităţi de 750 mil. euro prin emisiunea de eurobonduri de la începutul săptămânii, Ministerul Finanţelor are o poziţie mai bună în faţa băncilor locale, iar ieri a reuşit să împrumute suma anunţată de 600 mil. lei pe douăsprezece luni la un randament mediu de 6,07%, sub cel acceptat la licitaţia de luni.

Oferta băncilor a fost generoasă, ajungând la aproape 2 mld. lei, însă Trezoreria statului nu a luat decât suma programată. Ieşirea pe piaţa externă avea o importanţă majoră pentru consolidarea capacităţii Finanţelor de a rezista în faţa presiunilor de creştere a dobânzilor la lei.

Volumul mare de lichiditate disponibilă ieri din partea băncilor ar putea fi susţinut şi de decizia BNR de luni de a ridica plafonul la licitaţia repo prin care alimentează săptămânal băncile cu lei la rata dobânzii de politică monetară de 5,25%. Consiliul de administraţie al băncii centrale discută pe 27 septembrie cadrul monetar existent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO