Bănci și Asigurări

IFN-urile au adunat jumătate de miliard de lei în depozite anul trecut, dar creditele scad

IFN-urile au adunat jumătate de miliard de lei în...

Autor: Ciprian Botea

23.01.2015, 00:00 254
Instituţiile financiare nebancare (IFN), în special companii de credite de consum şi firme de leasing, aveau la finalul lunii noiembrie depozite de echivalentul a 15 miliarde de lei, în creştere cu echivalentul a 500 milioane de lei faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Sumele din conturi curente au stagnat, creşterea fiind datorată exclusiv depozitelor la termen, care au ajuns la echivalentul a 9 miliarde de lei. Cea mai mare parte a depozitelor IFN-urilor, echivalentul a 10 miliarde de lei, este constituită din lei. În paralel, creditele acordate de IFN-uri au scăzut cu 700 milioane de lei doar în primele nouă luni de anul trecut şi au ajuns la 21 miliarde de lei, potrivit ultimelor date disponibile.
 
Creditele acordate de IFN-uri au scăzut cu circa 25% în perioada de criză pe fondul vânzărilor foarte slabe şi al volumului mare de împrumuturi ajunse în default şi scoase din bilanţ. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO