Bănci și Asigurări

IFN-urile au făcut un profit de peste 664 mil. lei în 2017

IFN-urile au făcut un profit de peste 664 mil. lei în 2017

Autor: Anelis Baciu

21.06.2018, 00:07 731

Instituţiile financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală au înregistrat în 2017 un profit agregat de 664,4 mil. lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit BNR. Două treimi din numărul total al IFN-urilor au înregistrat profit.

Cea mai mare parte a profitului a fost concentrată la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofo­liului de finanţări. În Registrul special sunt înscrise 66 de entităţi, în timp ce în Registrul general figurează 152 de IFN-uri. Cele 66 de IFN-uri din Re­gis­trul special au raportat anul trecut un profit de circa 574 milioane de lei, adi­că 86% din totalul câştigului la nivelul pie­ţei. Aceste IFN-uri şi-au majorat cu 25% câştigul anul trecut. Printre IFN-uri­le care se regăsesc în Registrul spe­­cial se numără companiile mari de lea­sing financiar precum UniCredit Lea­sing, Impuls Leasing, BCR Lea­sing, Idea Leasing etc., dar şi companii de credite de consum precum Pro­vident, Zaplo, Viva Credit etc.

IFN-urile au devenit în ultima perioadă un jucător tot mai activ în special pe zona creditelor pentru populaţie. Finanţările acordate de IFN-uri populaţiei au crescut cu peste 25% anul trecut, iar soldul acestora a trecut de 6,3 mld. lei la finalul lunii martie 2018. Cumulat, luând în calcul şi segmentul companiilor, finanţările IFN-urilor au depăşit 26 mld. lei, adică peste 11% din totalul împru­mutu­rilor din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO