Bănci și Asigurări

IFN-urile au pus 800 mil. lei în depozite într-un an în loc să dea credite

IFN-urile au pus 800 mil. lei în depozite într-un an...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2014, 00:00 262
Instituţiile financiare nebancare (IFN) aveau la finalul lunii octombrie aproximativ 13 miliarde de lei în depozitele la termen, în creştere cu circa 800 milioane de lei faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut. Comparativ cu luna precedentă, depozitele IFN-urilor sunt cu aproximativ 300 mil. lei mai mari, reprezentând nivelul maxim din acest an. Depozitele la termen în monedă naţională ale IFN-urilor cumulau 9,2 mld. lei la finele lunii octombrie, cu 600 mil. lei peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Depozitele în lei ale IFN-urilor au înregistrat o volatilitate accentuată pe parcursul acestui an, în condiţiile în care acestea s-au situat pe o pantă descendentă până în martie, pentru ca ulterior acestea să crească cu circa 100 mil. lei. În iunie, depozitele în lei ale IFN-urilor au urcat până la 9 mld. lei, iar în următoarele trei luni s-a consemnat din nou o scădere. Acest lucru indică faptul că situaţia este de departe de a se stabiliza.
 
Depozitele la termen în euro ale IFN-urilor ajungeau la echivalentul a 3,8 mld. lei în octombrie, reprezentând minimul ultimilor cinci luni. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut, acestea erau de 3,5 mld. lei. Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii octombrie un număr de aproape 45.000 de credite contractate de la IFN-uri, mai puţin cu 1.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul debitorilor persoane fizice cu restanţe a scăzut în ultimul an cu aproape 1.000 şi a ajuns la finele lunii octombrie la 7.500. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO