Bănci și Asigurări

IFN-urile înlocuiesc treptat creditele în valută cu cele în lei, dar stocul total scade

IFN-urile înlocuiesc treptat creditele în valută cu...

Autor: Liviu Popescu

13.01.2015, 00:00 324

Persoanele fizice şi companiile aveau la sfârşitul lunii noiembrie credite în valoare de 27 miliarde de lei contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN),  în scădere cu aproximativ un miliard de lei faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor BNR. 

Din totalul creditelor acordate, 3,6 miliarde de lei au însumat cele în monedă naţională, în timp ce finanţările în euro au scăzut la echivalentul a 23 miliarde de lei. Stocul creditelor acordate în lei a reprezentat în luna noiembrie un maxim istoric, cu aproape un miliard de lei faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, creditele în monedă europeană au ajuns la un nivel minim record, cu circa 1,8 miliarde de lei sub nivelul din noiembrie 2013. Numărul debitorilor, atât persoane fizice, cât şi juridice, era la finalul lunii noiembrie de 84.700, cu circa 5.000 de debitori mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent.

Persoanele fizice şi companiile cu restanţe la creditele contractate de la IFN-uri însumau 18.500, cu 3.000 de debitori cu restanţe mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO