Bănci și Asigurări

Ilie Carabulea contestă în instanţă hotărârea de majorare a capitalului social la Patria Bank

Ilie Carabulea contestă în instanţă hotărârea de...

Autor: Roxana Rosu

17.04.2018, 10:35 1332

Ilie Carabulea, care deţine 10,8% din capitalul Patria Bank, a solicitat în instanţă anularea hotărârii de majorare a capitalului social al băncii, din 12 martie, a anunţat astăzi banca într-un comunicat semnat de directorul general, Bogdan Merfea.

”Patria Bank SA informeaza asupra imprejurarii ca la data de 16.04.2018, la sediul sau central din Bucuresti, Sos. Pipera nr. 42, et. 7, 8 si 10, sector 2, a fost receptionata instiintarea formulata de dl. Ilie Carabulea, in calitate de actionar, prin care se comunica faptul ca dl. Ilie Carabulea, in calitate de reclamant, a formulat o actiune in anulare a Hotararii AGEA Patria Bank SA nr. 1/12.03.2018, prin care a fost aprobata operatiunea de majorare a capitalului social al Bancii, actiunea facand obiectul dosarului nr. 11872/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a Civila. Patria Bank SA a verificat informatiile curpinse in adresa transmisa de actionar pe portalul virtual al instantelor de judecata din Romania si confirma existenta dosarului nr. 11872/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a Civila, avand obiect actiunea in anularea hotararea AGA. Pana la data prezentului raport, Patria Bank SA nu a receptionat niciun act de procedura in legatura cu actiunea mentionata mai sus”, se arată în comunicat.

Acţionarii Patria Bank au aprobat pe 12 martie majorarea capitalului social social cu maxim 60,53 milioane lei, la maxim 287,66 milioane lei prin emiterea, fara prima de emisiune, a unui numar de 605.386.611 noi actiuni nominative, ordinare, dematerializate fiecare avand o valoare nominala de 0,1 lei/actiune.

Majorarea capitalului se va efectua prin conversia, in limita sumei de 40,3 milioane lei (reprezentand echivalentul in lei a sumei de 8.650.000 euro la un curs estimat de 4,66 lei / EUR, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii) a imprumuturilor subordonate acordate băncii de EEAF Financial Services BV, acţionarul majoritar, şi prin aport suplimentar in numerar.

Fiecare actionar a avut dreptul sa subscrie actiuni noi in baza dreptului de preferinta, proportional cu numarul de actiuni detinute. 

Patria Bank, bancă rezultată din fuzi­unea dintre Banca Comercială Car­patica şi Patria Bank, vrea să revină în 2018 pe profit, iar în patru ani urmă­reşte să ajungă la o cotă de piaţă de 2%, atât prin creştere organică, cât şi prin potenţiale achiziţii, potrivit obiec­ti­velor anunţate de bancă. Oportunităţile de achiziţii avute în vedere de Patria Bank vizează bănci în dificultate, linii de afaceri sau portofolii performante.

Patria Bank a raportat pentru 2017 o pierdere netă de 42 mil. lei, în timp ce venitul total din exploatare a fost de 142,5 mil. lei, înregistrând o scădere de 30% faţă de anul 2016 datorată micşorării veniturilor din portofoliul de titluri de stat, ajustărilor portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica şi reducerii reţelei de agenţii cu 27 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO