Bănci și Asigurări

Impozitele se pot plăti şi cu cardul. Când vor accepta şi băncile plata ratelor la credite cu cardul?

Impozitele se pot plăti şi cu cardul. Când vor accepta...

Autor: Liviu Popescu

19.11.2014, 13:00 285

MasterCard are undă verde de la Ministerul Finanţelor pentru a începe licenţierea Trezoreriei sta­tu­lui ca acceptator de plăţi cu cardul, în timp ce primăriile acceptă deja plata cu cardul a taxelor locale într-un proiect derulat cu Visa, numai băncile fiind deocamdată reticente să accepte cardurile la plată şi să-şi instaleze POS-uri la propriile ghişee.

Bancherii nu acceptă plata cu cardul a ratelor la credite, a facturilor sau a taxelor la ghişee, cu toate că îşi încurajează clienţii să folosească mai des cardurile pentru plăţile la comercianţi, de la care încasează co­mi­sioane. Clienţii care doresc să efectueze o plată cu cardul la ghişeu sunt direcţionaţi de funcţionarii ban­cari către cel mai apropiat bancomat pentru a re­trage numerar. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

„Visa Europe a lansat în această toamnă un serviciu prin care băncile membre din Europa pot decide să accepte plăţi cu cardul la POS-urile instalate în unităţile proprii, întrucât s-a observat un interes crescut pentru dezvoltarea acestui segment în ultimii ani. Prin urmare, am început să discutăm şi cu băncile locale introducerea rapidă a acestui serviciu de plată“, afirmă Cătălin Creţu, subregional manager pentru Ro­mânia, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Şi oficialii MasterCard spun că „au existat discuţii în acest sens şi noi aşteptăm să se întâmple acest lucru, însă decizia aparţine băncilor, nu companiilor de plată“. Motivul invocat anterior de bancheri era acela că băncile nu au ca obiect de activitate comerţul şi de aceea nu pot accepta plăţi cu cardul, precizând că cei care nu vor să efectueze plăţi în numerar au alte opţiuni: cum ar fi automatele de plată sau aplicaţiile de internet banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO