Bănci și Asigurări

Împrumut peste împrumut: Ministerul Finanţelor a luat de pe piaţa internă suma record de 1,65 mld. euro de la bănci, peste sumele luate în tot anul 2019 prin astfel de împrumuturi. Dobânda medie a fost de 0,39%

Împrumut peste împrumut: Ministerul Finanţelor a luat...

Autor: Claudia Medrega

28.10.2020, 00:07 6106

Ministerul Finanţelor a împrumu­tat ieri de pe piaţa internă, de la bănci, su­ma record de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare valoare la o singură emi­siune de titluri în euro pe intern, care depăşeşte şi valoarea cumulată a tu­turor împrumuturilor în euro de pe pia­ţa internă din întregul an 2019, de 1,59 mld. euro.

Suma împrumutată ieri de stat este mai mult decât dublă faţă de valoarea pro­gramată pentru această emisiune, de 700 mil. euro.

Titlurile în euro sunt scadente în 2022. Randamentul mediu de adjude­care a fost de 0,39% pe an, în condiţiile în care rata cuponului era de 0,45%.

De la începutul anului până acum, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii august, statul a luat de la bănci 495,1 mil. euro, după ce la înce­pu­tul lunii martie a mai împrumutat 150 mil. euro.

Titlurile în euro lansate în acest an pe piaţa internă se adaugă la împru­mu­tu­rile în lei ale statului şi la bondurile pla­sate pe pieţele internaţionale. Mi­nis­terul Finanţelor a lansat două emi­siuni de euroobligaţiuni prin care a îm­prumutat 6,3 mld. euro cumulat şi un împrumut în dolari de 3,3 mld. dolari.

Prima licitaţie cu titluri de stat în euro a fost organizată de Ministerul Finanţelor în 2009.

Vârful sumei împrumutate de Fi­nan­ţe cumulat într-un an, în urma lici­ta­ţiilor cu titluri de stat în euro lansate pe piaţa internă, de 2,6 mld. euro, a fost înregistrat tot în 2009. Anul 2015 a fost primul şi singurul an, până acum, fără emisiuni de obligaţiuni în euro pe piaţa locală de la începutul crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO