Bănci și Asigurări

Împrumuturile reprezentau 93% din depozite la jumătatea anului

Împrumuturile reprezentau 93% din depozite la jumătatea...

Autor: Liviu Popescu

27.07.2015, 00:04 165
Raportul credite/depozite, unul din­tre indicatorii care arată potenţialul de creditare al sistemului bancar, a ajuns la 93% la finele lunii iunie, al doilea cel mai ridicat nivel de anul acesta, pe fon­dul dezgheţării vânzărilor de credite şi al pla­fonării ritmului de creştere al depozitelor.

Indicatorul credite/depozite scăzuse cu aproape 20 de puncte procentuale anul trecut şi ajunsese chiar la 90% în decembrie. Raportul a devenit sub­uni­tar anul trecut pentru prima dată din 2007. Indicatorul ajunsese la 130% în 2008, însă contextul era diferit, motorul cre­ditării fiind atunci liniile de finanţare de la băncile-mamă din străinătate.

Băncile străine au retras însă în ulti­mii şase ani linii de finanţare de circa 10 miliarde de euro acordate subsidia­relor locale, re­surse care au fost înlocuite cu depo­zi­tele atrase de la clienţii locali. Valoarea li­niilor de finanţare de la băncile-mamă a ajuns la 12 miliarde de euro.

Soldul creditelor a ajuns luna tre­cu­tă la 215 miliarde de lei (49 miliarde de  euro), cu doar 0,1% sub nivelul de acum un an, astfel că este posibil ca în a doua jumătate a anului creditarea să revină pe teritoriul pozitiv pentru prima dată din februarie 2013 încoace.

„Soldul creditului negu­ver­namental ar putea acce­le­ra pe termen scurt şi me­diu după inflexiunea de la jumătatea aces­tui an“, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

Depoziele atrase de la populaţie şi com­panii au ajuns luna trecută la 231 de miliarde de lei (52 mld. euro), în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, la jumătatea anu­lui 2013 creditele depăşeau depozi­tele cu circa 20 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO