Bănci și Asigurări

În ciuda revenirii din mai şi iunie, analiştii financiari rămân în expectativă: indicatorul de încredere scade cu două puncte în iunie

Adrian Codirlaşu, pre­şe­dinte al Chartered Financial Analyst So­ciety România (CFA România)

Adrian Codirlaşu, pre­şe­dinte al Chartered Financial Analyst So­ciety România (CFA România)

Autor: Cristina Bellu

19.07.2020, 09:40 592

♦ Analiştii CFA estimează o depreciere a cursului la 4,96 lei/euro, în 12 luni, iar, pentru final de an, o inflaţie de 2,33%, o scădere economică de 4,4% şi un şomaj în creştere puternică.

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,96 lei/euro, în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,33%, potrivit sondajului pe iunie al Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,89 lei/euro.

„Peste 95% dintre participanţi (la sondaj - n. red.) anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8991, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608, în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%“, transmit analiştii CFA.

Indicatorul CFA Ro­mâ­nia de Încredere Ma­cro­­economică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile ana­liş­tilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte Indicatorul de Încredere Ma­croeconomică al CFA pentru luna iunie (com­pus din percepţia asu­pra prezen­tului şi cea asupra viiorului), acesta a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte, evoluţie cauzată, în special, de componenta de anticipaţii a Indicatorului.

„Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte)“, spun analiştii CFA.

Este de remarcat că peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile pro­prietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.

Începând cu luna aprilie, CFA Society şi-a consultat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei de COVID-19, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020, evoluţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata somajului la finalul lui 2020.

Răspunsurile centralizate arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al coro­navirusului care se va resimţi puternic până în T1/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,4%, PIB-ul va scădea cu 4,4% în timp ce rata şomajului va creşte până la 7,3%, până la finalul anului.

cristina.bellu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO