Bănci și Asigurări

În cursa pentru monede digitale, bancherii centrali îi iau faţa lui Mark Zuckerberg: Fed, ultima bancă centrală care intră în competiţie

În cursa pentru monede digitale, bancherii centrali îi...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2020, 00:05 674

În cursa pentru monede digitale, bancherii centrali îi iau faţa lui Mark Zuckerberg: Fed, ultima bancă centrală care intră în competiţie

Băncile centrale, mai degrabă decât giganţii tech, sunt considerate emiţători preferaţi de monedă digitală, relevă un studiu publicat de Omfif, potrivit Bloomberg.

Deşi şeful Facebook Mark Zuckerberg se bazează poate pe baza uriaşă de utilizatori pentru lansarea criptomonedei Libra, sondajul Omfif arată că există mai multă încredere în băncile centrale în această privinţă.

Peste jumătate din participanţii la sondaj au declarat că preferă o monedă digitală emisă de autoritatea lor monetară. Marile companii tech au înregistrat cea mai redusă rată de încredere, de 37%. Sondajul a fost realizat în 13 ţări.

După ce au criticat dur monedele digitale, bancherii centrali încep acum să analizeze acest nou domeniu.

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney a făcut o propunere radicală de reformare a sistemului financiar mondial în care dolarul ar fi înlocuit ca monedă de constituire a rezervelor cu o monedă virtuală.

Banca centrală americană (Fed) este ultima care intră în cursa unor astfel de monede, guvernatorul Lael Brainard declarând recent că aceasta analizează o gamă largă de aspecte privitoare la plăţile şi monedele digitale în scopul lansării propriei monede digitale, potrivit Reuters.

Anunţul lui Brainard sugerează o deschidere mai mare pentru posibilitatea unei monede digitale emise de Fed decât în trecut.

Cu mai puţin de doi ani în urmă, Brainard declara că ìnu există o necesitate demonstratăî pentru o astfel de monedă. Însă acest lucru se întâmpla înainte ca ambiţiile Facebook privind Libra să devină cunoscute.

O mulţime de bănci centrale din întreaga lume realizează studii similare privind monedele digitale, indică un studiu recent, China ducându-şi mai departe planurile de emitere  a unei astfel de monede.

Potrivit Bloomberg, legislatorii japonezi urmează să publice propuneri privind utilizarea de monede digitale în acest weekend. Norihiro Nakayama, viceministrul japonez pentru afaceri externe, a declarat că speră ca Fed-ul să se alăture altor şase bănci centrale în studierea monedelor digitale.

Şefii a şase bănci centrale şi BIS se vor reuni la mijlocul lunii aprilie pentru primele discuţii privitoare de dezvoltarea propriilor monede digitale, scrie Nikkei. Băncile centrale ale Marii Britanii, Elveţiei, Suediei, Canadei şi Japoniei, cât şi BCE, au format un grup de lucru cu BIS în ianuarie pentru cercetare în domeniul monedelor digitale emise de bănci centrale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO