Bănci și Asigurări

În Europa, majorările agresive de dobânzi ale BCE au un impact inegal asupra dobânzilor la depozitele oferite de bănci. În SUA, băncile sunt forţate la majorări

În Europa, majorările agresive de dobânzi ale BCE au...

Autor: Catalina Apostoiu

07.03.2023, 22:50 755

În timp ce strategii BCE se pre­gătesc să majoreze din nou dobânzile la şedinţa din martie, băncile spanio­le plătesc clienţilor şi mai puţin pen­tru economii, scrie Bloomberg.

Băncile Spaniei au plătit dobânzi de 0,37% la depozite noi constituite de gospodării cu o maturitate de până la un an în ianuarie, în scădere de la 0,42% în decembrie, relevă datele BCE.

Comparativ, dobânda pentru economiile familiilor franceze a urcat la 2,34% de la 2,13%, în timp ce băncile olandeze au plătit 2,03%.

Nivelul dobânzilor plătite de bănci pentru economii este impor­tant pentru că încurajarea consu­matorilor să economisească în detri­mentul cheltuielilor este vitală pen­tru eforturile BCE de a aduce inflaţia în lesă.

„Dacă creditul se scumpeşte, dar dobânzile la depozite nu cresc, meca­nismul de transfer pentru politica mo­netară nu este utilizat în între­gime“, a declarat Angel Talavera, de la Oxford Economics. „Băncile fac pur şi simplu mai mulţi bani, iar bilanţurile acestora sunt din ce în ce mai solide“.

Bănci spaniole ca Santander stau pe fonduri semnificative de la clienţi şi nu resimt presiuni imediate de a oferi mai mult pentru a atrage economii.

Băncile cipriote resimt presiuni în creştere din partea autorităţilor europene, în condiţiile în care datele BCE arată că acestea oferă clienţilor cele mai scăzute dobânzi din zona euro, notează financialmirror.com.

În ianuarie, dobânzile la depozi­tele de până la un an de la gospodării au scăzut la 0,24%, de la 0,35% cu o lună în urmă.

În zona euro, dobânda medie pentru depozitele gospodăriilor se situează la 1,35%.

Franţa oferă cele mai mari dobânzi la depozite, de 2,34%, urmată de Slovacia şi Italia, cu 2,08%.

În Germania, băncile sunt acuzate că-şi exploatează puterea de pe piaţă pentru a obţine în mod nedrept zeci de miliarde de euro prin faptul că nu trec mai departe dobânzile mai mari către deponenţii individuali, relatează Financial Times.

În SUA, băncile sunt forţate să facă ceva ce nu au mai făcut de 15 ani: să lupte pentru depozite, prin dobânzi mai mari, potrivit Bloomberg.

Băncile vor fi probabil obligate să majoreze în continuare dobânzile la depozite în condiţiile în care acestea concurează cu alte forme de investiţii care oferă randamente mai mari, arată Jan Bellens, de la Ernst & Young.

După ani întregi în care nu au câştigat aproape nimic, deponenţi descoperă o întreagă gamă de opţiuni cu randamente mai mari, printre care titlurile de trezorerie.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO