Bănci și Asigurări

În locul fuziunii prietenoase anunţate astă-vară, grecii de la Eurobank şi Alpha au ajuns la ceartă

În locul fuziunii prietenoase anunţate astă-vară, grecii de la Eurobank şi Alpha au ajuns la ceartă

Chiar dacă criza a lovit dramatic băncile elene, mult-aşteptata consolidare tot întârzie

Autor: Razvan Voican

01.02.2012, 00:06 2957

Contractul de fuziune dintre băncile elene Alpha Bank şi EFG Eurobank nu ar mai avea nevoie decât de autentificare la notar ca principală formalitate, toate aprobările autorităţilor competente din Grecia fiind deja obţinute, însă Alpha Bank s-a hotărât să-şi mai convoace o dată acţionarii pentru a discuta dacă îşi mai doresc fuziunea.

Ce s-a schimbat între timp?

Alpha Bank invocă schimbările pe care ar urma să le provoace în bilanţurile ambelor bănci planul prin care creditorii privaţi ai Greciei ar urma să accepte o restructurare a datoriei publice, susţinând că efectele ar fi disproporţionate între o bancă şi cealaltă. Alpha sugerează că Eurobank ar suferi pierderi mult mai mari, partenera sa de fuziune având o expunere dublă pe obligaţiuni suverane emise de Grecia. Şi din acest motiv consideră că termenii fuziunii ar trebui rediscutaţi chiar dacă de la bun început Alpha era banca absorbantă.

Aşa se face că de la concordia din toamna trecută, când caracterul amical al proiectului de fuziune mersese până într-acolo încât părţile hotărâseră ca viitoarea Alpha Eurobank să aibă în mod complet neobişnuit doi CEO (câte unu din fiecare parte), acum cele două bănci au ajuns să-şi dea replica prin comunicate postate în sistemul bursei de la Atena.

Alpha zice că nu poate spune când se va finaliza fuziunea, Eurobank susţine că nu există motive de întârziere. Alpha afirmă că planul de implicare a sectorului privat în rezolvarea problemei datoriilor Greciei schimbă datele problemei, iar fuziunea trebuie amânată până când apar clarificări asupra efectelor. Eurobank vine şi spune că în momentul în care acţionarii celor două bănci au decis fuziunea în noiembrie 2011 parametrii generali ai planului erau deja cunoscuţi, iar AGA fiecărei bănci a aprobat fuziunea fără să o condiţioneze în vreun fel de impactul planului.

Practic, Alpha şi Eurobank au ajuns acum pe poziţii diametral opuse. Eurobank pledează puternic pentru finalizarea fuziunii despre care afirmă că ar aduce beneficii semnificative economiei Greciei şi ar grăbi ieşirea din criză, reformarea şi consolidarea sistemului bancar elen.

În schimb, Alpha Bank nu este atât de entuziasmată de argumentele invocate de partenera sa şi spune că va aştepta până când vor fi clarificaţi termenii în care sectorul privat - inclusiv cele două bănci elene - va fi implicat în restructurarea datoriilor Greciei şi cu ce costuri. De-abia după ce aceste costuri vor fi clare, Alpha vrea să convoace o nouă AGA care să fie informată "corespunzător" şi să decidă "în consecinţă".

Chiar dacă această clarificare ar putea veni relativ curând, diferendul apărut între cele două bănci ridică semne de întrebare în privinţa voinţei reciproce de a duce la capăt proiectul de fuziune.

Eurobank, care controlează în România Bancpost, pledează în mod rezonabil în favoarea finalizării proiectului afirmând că managementul ambelor bănci a fost implicat în negocierile privind datoriile Greciei, aşadar ambele bănci cunosc foarte bine situaţia. "Toate condiţiile şi aprobările necesare pentru finalizarea fuziunii au fost îndeplinite şi nu mai este nevoie de nicio decizie din partea vreunei instituţii", susţine Eurobank. Până ieri după-amiază Alpha Bank nu ieşise cu un răspuns la poziţia partenerei sale, însă povestea continuă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO