Bănci și Asigurări

In plina criza, tranzactiile financiare au ridicat profitul RBS Bank cu 66%

In plina criza, tranzactiile financiare au ridicat profitul RBS Bank cu 66%
18.03.2010, 23:10 64

Britanicii de la RBS Bank au avut un an 2009 foarte profitabilin Romania si in pofida crizei economice au inregistrat cea maimare crestere a castigului net de pe piata, de circa 66% fata de2008.

In timp ce jumatate din banci au avut pierderi dupacontabilitatea locala (RAS), iar multe din cealalta jumatate si-auvazut profiturile operationale inghitite de costul provizioanelorpentru credite neperformante, RBS a obtinut un profit net de 103mil. lei (aproape 25 mil. euro) in RAS.

In 2008, cand criza inca nu lovise Romania, profitul netraportat la Ministerul Finantelor fusese de 61,8 mil. lei (circa 17mil. euro).

Banca-mama din Marea Britanie a ramas pe pierdere in 2009, cu numai putin de 4,1 mld. euro.

In contextul in care intreaga piata a creditului a scazut anultrecut, RBS Bank Romania si-a mentinut pozitia a treisprezecea dupaactivele bilantiere, cu 7,3 mld. lei (1,7 mld. euro). Totusi, cotade piata corespunzatoare s-a subtiat de la 2,9% la 2,2% inconditiile in care bilantul RBS a scazut cu aproape 1,8 mld. lei(427 mil. euro) fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. Dupastandardele internationale de raportare, banca a inregistrat in2009 active de 2,3 mld. euro.

Desi la inceputul lui 2009 a fost pusa pe lista de vanzari abritanicilor de la RBS care preluasera in 2007 grupul ABN Amro,inclusiv filiala din Romania a olandezilor, banca a ramas unuldintre cei mai importanti jucatori locali pe piata serviciilorpentru clienti corporate si a operatiunilor de trezorerie,fluctuatiile mari ale dobanzilor si volatilitatea cursului deschimb aducand oportunitati mari de castig.

De aici si performanta de a-si majora atat de puternic profitulin plina perioada de criza economica. O cota preponderenta inportofoliul de clienti este detinuta de multinationale si companiiautohtone mari, RBS reusind sa-l conserve in mare masura in pofidaperceptiei negative induse de problemele financiare cu care inca seconfrunta banca-mama in Marea Britanie si de decizia temporara caafacerea din Romania sa fie vanduta. Portofoliul de credit deretail a insumat circa 500 mil. euro, banca suspendand anul trecutcreditele de consum in euro.

La nivelul costurilor, numarul salariatilor a ramas relativconstant fata de 2008, la putin peste 1.000 de oameni, in timp cereteaua de unitati - oricum modesta - a fost ajustata usor pana la28. In acelasi timp, RBS are o retea de 38 de bancomate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO