Bănci și Asigurări

În pofida legii dării în plată, în 2016 băncile au făcut un profit de 4,3 mld. lei, al doilea câştig record de la izbucnirea crizei

În pofida legii dării în plată, în 2016 băncile au...

Autor: Claudia Medrega

20.02.2017, 00:08 1224

Câştigul băncilor s-a apropiat de nivelul din 2015, de 4,5 miliarde de lei.

Sistemul bancar a obţinut în 2016 un profit net de 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după izbuc­nirea crizei economice. În timp ce activele au urcat la maximul ulti­mului deceniu, raportul credite/depozite a co­borât la un nou minim, solvabilitatea a scăzut, iar rata creditelor neperformante a continuat să se ajusteze, reiese din statisticile provizorii ale Băncii Na­ţionale.

Rezultatele raportate de bănci indică faptul că legea privind darea în plată a imobilelor şi legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, ambele ajunse în final la Curtea Constituţională, nu au afectat în cele din urmă băncile aşa cum era anticipat.

Câştigul raportat de bănci a fost susţinut atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea opera­ţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comi­sioane au susţinut, de asemenea, rezultatele raportate de bănci. Iar în 2016 o contribuţie excepţională la pro­fiturile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa.

Raportul cre­dite/depozite a coborât anul trecut la un minim de 79,3%, existând re­surse atrase de bănci de pe piaţa locală pentru revigorarea creditării. În 2016, ritmul de creştere al creditării private la nivelul întregului sistem bancar a rămas anemic, de doar 1,2%, soldul fiind de doar 220,1 mld. lei.

Activele la nivelul sistemului bancar au urcat la sfârşitul lui 2016 la 393,9 mld. lei (87,5 mld. euro), în creştere cu 16,7 mld. lei faţă de 2015. Rata creditelor neperformante a coborât în 2016 la 9,46%, de la nivelul de 13,5% înre­gis­trat la sfârşitul lui 2015, potrivit date­lor BNR după noile definiţii ale Au­to­­ri­tăţii Bancare Euro­pene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO