Bănci și Asigurări

În premieră: Un viceguvernator al băncii centrale afirmă că protecţia consumatorilor bancari trebuie să revină BNR

În premieră: Un viceguvernator al băncii centrale...

Autor: Răzvan Botea

03.10.2018, 00:07 5131

Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat că protecţia consumatorilor din sistemul bancar ar trebui să revină băncii centrale, în cadrul unui discurs ţinut cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea din Craiova.

„Protecţia consumatorilor (de produse bancare - n. red.) nu este în sarcina noastră, potrivit legii, ci în sarcina ANPC, deşi în opinia mea protecţia consumatorilor este strâns legată de stabilitatea financiară şi ar trebui să revină unei autorităţi de supraveghere financiară, poate chiar BNR“, a spus Liviu Voinea.

Este pentru prima dată când un oficial al Băncii Naţionale afirmă ar fi bine ca protecţia consumatorilor să vină sub supravegherea BNR. Până acum banca centrală a încercat să stea cât mai departe de nemulţumirile consumatorilor din sistemul bancar, mai ales în contextul crizei francului elveţian şi al comisioanelor abuzive practicate de bănci la credite ipotecare şi de consum.

Între timp însă, Autoritatea pentru protecţia consumatorului (ANPC) a dispus o măsură şoc - restituirea integrală a dobânzilor plătite timp de zece ani de debitorii persoane fizice la creditele ipotecare transferate de Bancpost în străinătate.

Viceguvernatorul BNR a mai spus în cadrul discursului că BNR nu calculează inflaţia (ci INS) şi nu stabileşte cursul (acesta este stabilit de piaţă într-un mecanism de flotare controlată) şi nici ROBOR-ul (acesta este stabilit de tranzacţiile inter-bancare, iar BNR doar calculează media).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO