Bănci și Asigurări

În România ca în Elveţia: băncile de pe piaţa românească câştigă de 6 ori mai mult faţă de băncile europene la o sută de dolari active deţinute. Faţă de americani avansul este de „numai” 30%

În România ca în Elveţia: băncile de pe piaţa...

Autor: Dan Grigore Ivan

03.03.2016, 20:51 2963

Băncile româneşti câştigă mai bine decât cele europene şi cele americane, luând în considerare raportul dintre activele bancare şi profitul obţinut.

Băncile europene trec prin momente delicate. Cele mai mari 12 bănci europene au câstigat doar 18 cenţi pentru o sută de dolari active bancare, în timp ce 6 din cele mai mari bănci americane au făcut 92 de cenţi la suta de dolari, notează Bloomberg. În schimb, băncile româneşti au câştigat pe rezultatele de anul trecut 1,27 dolari la 100 de dolari active bancare deţinute.

Credit Suisse, Deutsche Bank si Royal Bank of Scotland (RBS) au pierdut miliarde de dolari în 2015. Bloomberg subliniează că RBS, una dintre cele mai mari bănci care in 2007-2008 a făcut una dintre cele mai mari tranzacţii bancare din toate timpurile– ceea ce a si îngropat-o în criză, a pierdut bani în fiecare an din 2008 până în prezent.

Nici pe piaţa bursieră băncile europene nu se situează mai bine, înregistrând o scădere în medie de 18% de la inceputul acestui an. Produsele de asiguare(CDS - Credit Default Swap) care protejează clienţii de un eventual default bancar au crescut la un nivel îngrijorător.

Comparaţia cu băncile americane în dauna celor europene continuă, procentul capitalului din totalul activelor fiind de 4,5% la cele europene, faţă de 6,6% ale celor de peste Atlantic.

Bloomberg citează estimările FMI conform cărora creditele neperformante ale băncilor europene s-ar situa la un trilion de dolari (o mie de miliarde).

Deutsche Bank, un fanion al economiei germane – care a fost nevoită să se apere în luna februarie de un atac asupra lichidităţii ei, a scăzut la bursa in acest an cu 19% si cu 40% in ultimul an. După căderea din ianuarie-februarie, Deutsche Bank a reînceput să respire ceva mai bine, ultimele 4 săptămâni aducând un plus de 16% pentru acţiuni.

Credit Suisse, a doua bancă din Elveţia, a scăzut cu 28% de la inceputul anului după raportarea unor rezultate dezastroase pentru 2015. În februarie, acţiunile băncii, care în perioada de boom se bătea cot-la-cot cu băncile americane pe Wall Street, au atins un minim de 25 de ani, revenind la nivelul din 1991.În ultimele 5 zile, pe fondul revenirii burselor şi a lipsei unor ştiri negative, acţiunile băncii şi-au mai revenit, marcând un plus de 15%.

Întreaga industrie bancara mondiala se afla intr-un punct de inflexiune in momentul de fata, nu doar rezultatele financiare fiind cele care trebuie administrate de liderii băncilor, ci chiar variantele unor noi modele de business fiind pe masa board-urilor. 

Cât de profitabil a fost sistemul bancar în 2015 şi cum a evoluat în criză

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO