Îndelung aşteptata plafonare a ratei creditelor neperformante din sistemul bancar a prins contur în primele patru luni ale acestui an, în aprilie menţinându-se la 22,24%, după ce în martie se situase la 22,26%, potrivit datelor BNR.
Februarie 2014 rămâne astfel luna care a marcat un vârf istoric de 22,5% al ponderii neperformantelor.
Evoluţia ratei creditelor neperformante se temperase din a doua jumătate a anului trecut, un puseu apărând în T4 odată cu reclasificarea la cererea BNR a unor credite în regim de restructurare.
Stabilizarea ratei în prima parte a acestui an ar putea fi inclusiv semnalul revenirii producţiei de credite noi în lei. În luna mai creditul privat în moneda naţională a accelerat până la o creştere de 7% an la an, reprezentând cea mai alertă dinamică înregistrată în ultimii cinci ani, practic de la începutul crizei.
În acelaşi timp această stabilizare a ponderii neperformantelor este un bun punct de pornire pentru procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor, conform recomandărilor BNR de provizionare integrală şi înregistrare în afara bilanţurilor a creditelor fără speranţă rezonabilă de recuperare.
Într-o primă etapă credite neperformante de circa 6 mld. lei ar urma să iasă din bilanţuri, urmând ca până la toamnă prin aplicarea tuturor paşilor gândiţi de BNR rata neperformantelor să coboare spre 13%.
Sistemul bancar avea la nivelul lunii martie o solvabilitate record pentru perioada de criză de 16,3% care ar permite recunoşterea de noi pierderi din credite.