Bănci și Asigurări

Încă o bancă europeană concediază fără milă: UniCredit dă afară 10.000 de oameni într-un plan strategic de reducere a costurilor

Încă o bancă europeană concediază fără milă:...

Autor: Alex Ciutacu

22.07.2019, 14:37 5975

Gigantul italian UniCredit va concedia mii de oameni şi îşi va reduce costurile operaţionale, ca parte a unui plan strategic de a deveni mai profitabil ce va fi anunţat în mod oficial în luna decembrie, potrivit Bloomberg.

Creditorul italian vrea să concedieze până la 10.000 de oameni – deşi cifra totală este încă negociată, potrivit surselor citate de publicaţia americană.

În cadrul reducerilor de personal vor fi afectaţi angajaţi din Italia, unde banca are cei mai mulţi angajaţi, dar şi din alte ţări. Mai mult, UniCredit vrea să îşi reducă cheltuielile operaţionale cu până la 10% în urma acestui plan.

Jean Pierre Mustier, CEO-ul băncii, îşi pregăteşte următoarea suită de ţinte după ce a depăşit reducerile de cheltuieli propuse pentru planul de trei ani finalizat la începutul lui 2019.

Mustier, care şi-a pregătit prima parte a mandatului scăpând de NPL-urile băncii, reducând personalul şi întârind bilanţul băncii, a anunţat deja că vrea să accelereze eliminarea elementelor neesentiale pentru businessul băncii şi să îşi îmbunătăţească buffer-ul.

UniCredit se alătură unor alte grupuri bancare europene gigant care au anunţat în această perioadă concedieri masive în contextul în care încearcă să se adapteze la mediul cu dobânzi scăzute – în care profitul a devenit mai dificil de atins.

Deutsche Bank plănuieşte concedierea a 18.000 de persoane, în timp ce francezii de la Societe Generale au anunţat în luna aprilie un plan de a concedia 1.600 de persoane la nivel global.

Acţiunile UniCredit erau în cretşere cu 0,3% luni la ora 14.40, tranzacţionându-se la 11,25 euro per acţiune, generând o capitalizare de piaţă de circa 25 miliarde euro. Acţiunile UniCredit au înregistrat un avans de 14% de la începutul anului, în comparaţie cu creşterea de doar 2% înregistrată de indicele bancar european Stoxx Europe 600 Banks.

Banca italiană a încercat deja să îşi întărească poziţia financiară în alte moduri înaintea conceperii acestui plan. La începutul anului, UniCredit a câştigat 2,1 miliarde euro prin vânzarea deţinerii în Banca Fineco. Noul plan al UniCredit vizează creşterea organică şi simplificarea modului în care banca face business, potrivit unei declaraţii oferite de Mustier ziarului Milano Finanza săptămâna trecută.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO