Bănci și Asigurări

Inca o banca pe piata: Patria Bank se lanseaza la primavara

Inca o banca pe piata: Patria Bank se lanseaza la primavara

Horia Manda

11.11.2009, 23:20 544

Patria Bank va fi brandul sub care anul viitor in primavaracompania de microfinantare Capa Finance, detinuta de FondulRomano-American pentru Investitii (RAEF), s-ar putea transforma inbanca, spune Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratieal companiei si unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduride investitii.

"Demersul nostru (de infiintare a unei banci - n.r.) a fostaprobat in iulie de catre Banca Nationala. Urmeaza o faza maitehnica, de aproximativ opt luni, in care trebuie introduseprocese, sisteme, trebuie autorizat managementul. BNR a facut sipana acum dovada unei foarte mari atentii in analiza", a declaratManda. Banca se va numi Patria Bank pentru ca va prelua noul brandsub care a fost ieri relansata institutia financiara nebancara CapaFinance. Compania de microfinantare va fi promovata sub numele dePatria Credit.

"Nu vom obtine profit anul acesta, pentru ca inca de lainceputul anului ne-am asumat un plan de dezvoltare pe doi ani carepresupune cheltuieli", a spus Manda. Capa Finance a incheiat anul2008 cu un profit de 700.000 de euro, potrivit Ministerului deFinante.

Planul de dezvoltare include procesul de rebranding,transformarea companiei in banca si deschiderea de noi unitati.Compania are in prezent peste 30 de unitati in toata tara (dintrecare 23 in comune si orase mici) si vrea sa ajunga la cel putin 50de unitati in trei ani. "Pana in 2007 (cand Fondul Romano-Americanpentru Investitii RAEF a cumparat Capa Finance - n.r.), companiaacordase 1.000 de imprumuturi in valoare de 15,6 milioane dedolari. Pana in prezent, a acordat 5.500 de imprumuturi in valoarede 56 de milioane de dolari. Aceste imprumuturi au sustinut 9.600de locuri de munca, dintre care 4.600 pentru femei", a declaratJohn Klipper, presedintele RAEF.

Capa Finance estimeaza ca va acorda microcredite de 10-15milioane de euro anul viitor, intr-un scenariu neutru, si de 30 demilioane de euro, intr-un scenariu optimist. Anul acesta va fiincheiat cu o valoare a finantarilor acordate estimata la 8-10milioane de euro, in scadere cu 10-15% fata de 2008. Un microcreditare o valoare medie de 7.000 de euro si este acordat micilorintreprinzatori, fermierilor sau persoanelor fizice autorizate,care nu au acces la creditare prin produsele traditionalebancare.

Capa Finance urmeaza sa semneze saptamana viitoare un acord definantare pe sapte ani in valoare de 25 mil. dolari cu agentiaguvernamentala americana Overseas Private Investment Corporation(OPIC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO