Încă o zi, încă o creştere: Veşti proaste la început de săptămână pentru românii cu credite: dobânzile au crescut din nou

23 oct 2017 Autor: Roxana Rosu

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni dimineaţă la 1,85%, după ce stagnase la 1,84% săptămâna trecută, în timp ce Robor la 6 luni a stagnat la 2,02%.

Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a sărit joia trecută pragul de 2%, un nivel similar fiind  înregistrat ultima oară în ianuarie 2015, potrivit datelor BNR.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a rămas la nivelul de vineri, de 2,08%.
 

La începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%. Ulterior, indicele a urcat constant, în contextul crizei de lichiditate de pe piaţă, până la 1,8% pe 3 octombrie, când BNR a intervenit plasând 9,3 mld. lei în piaţă. În următoarele zile ROBOR a oscilat între 1,78% şi 1,79%, dar ulterior a revenit pe creştere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2017

 
Cuvinte cheie:
dobanda
, indice
, banci
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide