Bănci și Asigurări

Incasari de 25 milioane dolari pentru Astra Asigurari in 2002

03.03.2003, 00:00 215

Compania de asigurari Astra a avut in 2002 prime brute incasate de aproape 25 milioane $ (823 miliarde lei), cu 30% mai mult in dolari, si cu 47% mai mult in lei fata de anul anterior. Pentru anul acesta, compania estimeaza o crestere a incasarilor de 40% in lei, pana la 1152 miliarde lei.
Prin cresterea de anul trecut, Astra a recuperat practic pozitia pierduta in ultimii doi, cel putin ca nivel al incasarilor. Declinul cotei de piata nu a fost insa recuperat: daca estimarile privind piata asigurarilor generale de anul trecut -adica incasari totale de 345 milioane$ -se vor adeveri, inseamna ca Astra a avut in 2002 o cota de piata de 7,1%.
Aceasta pondere este usor mai mare ca in 2001, dar la mare distanta fata de anii 1998-1999, cand compania detinea 11-12% din piata.
Dan Domnitanu, vicepresedintele companiei, explica aceasta crestere de anul trecut prin "reteaua teritoriala foarte bine dezvoltata a companiei-peste 150 de sucursale si agentii, dar si campaniei de promovare a produsului de raspundere civila auto (RCA)".
Conform acestei declaratii, ar rezulta ca in primele brute incasate anul trecut sunt incluse si primele RCA incasate in decembrie anul trecut in cadrul campaniei pentru 2003, ceea ce ar micsora rezultatele companiei pe anul trecut.
In mod uzual, primele pentru RCA, chiar daca sunt incasate in anul anterior celui pentru care sunt emise, se trec ca incasari pentru anul pentru care au fost emise (anul pentru care s-au creat obligatii).
Compania a anuntat ca primele brute incasate din asigurarea RCA au fost de 440 miliarde lei in 2002, urmata de asigurarea Casco auto, de peste 200 miliarde lei si asigurarea Casco Nave, cu peste 42 miliarde lei.
Una din ultimele companii privatizate de fostul Fond al Proprietatii de Stat (in noiembrie 2002), Astra a facut ulterior obiectul unor procese de contestare a privatizarii, de contestare a licitatiei si de contestare a contestarii licitatii, care s-au sfarsit de-abia anul trecut.
Acest statut incert a fost folosit pentru devalizarea companiei de aproape 18 milioane $, printr-o retea construita in jurul grupului Gelsor (fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu), care a inclus Banca Romana de Scont si Banca de Investitii si Dezvoltare, ambele falimentare acum.
Astra, creata in 1990 prin ruperea din fosta ADAS-Administratia Asigurarilor de Stat- a operatiunilor externe, a ajuns sa dispuna de lichiditati de circa 30  milioane $ dupa o serie de operatiuni de cut-off in sectorul reasigurarilor navale. Cut-off este operatiunea prin care reasiguratorul regleaza in prezent platile pentru acoperirea unor daune care s-au produs, dar care n-au venit inca la plata.
In cele din urma, compania a intrat, la mijlocul anului trecut, in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, care detine, printre altele, magazinul Unirea Shopping Center, societatea de constructii Mega Construct, imobilul de birouri International Business Center.  
Printre cei mai mari competitori ai Astra sunt Asirom, Allianz-tiriac, Omniasig, Generali, Ardaf sau Asiban.
Omniasig a avut incasari din prime brute de 50 milioane $ anul trecut, cu 40% mai mult ca in 2001, Asiban de 15,2 milioane $, cu 30% mai mult iar Ardaf cu 18% mai mult ca in anul anterior, adica 20 milioane $.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO