Bănci și Asigurări

În încercarea disperată de a strânge bani şi a acoperi gaura de capital de 4,6 mld. euro, Credit Suisse vinde active pe bandă rulantă: Pe lângă divizia de investiţii de care vrea să scape, acum vinde şi divizii întregi din operaţiunile din Elveţia, participaţii la alte businessuri şi bănci, şi chiar şi Savoy, cel mai vechi hotel din Zurich, cu o istorie de două secole

În încercarea disperată de a strânge bani şi a...

Autor: Ştefan Stan

15.10.2022, 13:12 4042

Credit Suisse se pregăteşte să vândă părţi din ramura elveţiană a băncii, în încercarea de a închide o gaură de capital de aproximativ 4,6 miliarde de euro, potrivit FT.

Cu mai puţin de două săptămâni până când creditorul va prezenta planurile pentru o schimbare strategică radicală, directorii se află, de asemenea, în etapele finale de planificare a unei runde grele de reduceri de personal, care ar putea afecta până la 6.000 din cei 50.000 de angajaţi ai grupului la nivel global.

Ulrich Körner a fost instalat în funcţia de director general al Credit Suisse în vară, cu mandatul de a desfiinţa banca de investiţii a creditorului elveţian aflat în dificultate, predispusă la accidente, şi de a găsi economii de costuri de 1,5 miliarde de franci elveţieni. 

Deşi cea mai mare parte a atenţiei s-a concentrat până în prezent asupra cesionării băncii de investiţii a creditorului elveţian - directorii fiind încrezători că vor vinde în totalitate sau în parte afacerea cu produse securitizate - consiliul de administraţie şi-a îndreptat atenţia şi către strângerea de fonduri prin vânzarea unor părţi neesenţiale ale afacerii sale naţionale, cunoscută sub numele de Swiss Universal Bank.

În timp ce principala operaţiune internă - care oferă o gamă de servicii bancare pentru companii, private şi de retail în Elveţia - va rămâne intactă, compania negociază vânzarea mai multor filiale şi participaţii în alte afaceri.

Printre părţile care au fost luate în considerare pentru vânzare se numără: o participaţie în SIX Group, care administrează bursa de valori de la Zurich; o participaţie de 8,6% în Allfunds, o companie spaniolă de investiţii listată la bursă; două bănci elveţiene specializate, Pfandbriefbank şi Bank-Now; şi Swisscard, un joint-venture cu American Express.

Credit Suisse deţine o participaţie la Allfunds din 2019, iar afacerea s-a listat anul trecut cu o capitalizare de piaţă de 7,2 miliarde de euro. De atunci, acţiunile sale au scăzut la jumătate, ceea ce înseamnă că participaţia de 8,6% deţinută de Credit Suisse valorează aproximativ 374 de milioane de franci elveţieni.

Banca încearcă, de asemenea, să vândă o proprietate emblematică, Savoy, vechi de două secole, cel mai vechi mare hotel din Zurich, care se află în faţa sediului central al băncii din Paradeplatz.

Hotelul de lux, care este în curs de renovare şi urmează să se redeschidă în 2024, ar putea valora 500 de milioane de franci elveţieni, potrivit unor persoane din cadrul băncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO