Bănci și Asigurări

Incertitudinea valutara incepe cu aprecierea nominala a leului

02.11.2004, 00:00 18



1 noiembrie 2004: a 11-a sedinta consecutiva de tranzactionare pe piata valutara in care cursul leu/euro a continuata sa scada, alunecand si mai mult sub pragul de 41.000 de lei pentru un euro.



In acelasi timp, dolarul inca s-a mentinut cu greu peste cota de 32.000 de lei.



Noua politica de interventii a bancii centrale isi face simtite efectele: rarirea considerabila a cumpararilor de valuta lasa surplusul de oferta sa-si spuna cuvantul prin apreciere vizibile ale leului.



Ceea ce pana nu de mult ar fi putut parea o eroare de tiparire, chiar se petrece pe piata valutara. Cursul leu/euro intra din ce in ce mai mult in teritoriul parcurs in 2003. Inca si mai spectaculos, dolarul nu a mai fost atat de slab cotat in tot anul trecut, moneda americana revenind la cotatii inregistrate in 2002.



Cursul leu/euro a coborat ieri cu inca 63 de lei, cotatia calculata de BNR fiind de 40.807 lei pentru un euro. Dolarul s-a depreciat de asemenea, dar intr-un ritm mai lent, pierzand numai 44 de lei, pana la un curs de 32.013 lei.



Fata de inceputul anului, leul este cu 0,7% mai valoros in euro, in timp ce aprecierea fata de dolarul american a crescut la 1,8%. In urma cu un an, cursul leu/dolar era mai mare cu 5,5%, caderea monedei americane fiind adevarata mana cereasca pentru cei care au de rambursat credite in dolari. Cat de inspirat a fost un imprumut contractat in dolari? Raspunsul este simplu: dincolo de fluctuatii intermediare care ar fi putut surprinde debitorul cu cresteri de curs chiar in ziua de plata a ratei, cursul leu/dolar este astazi cu numai 3 puncte procentuale mai mare decat in urma cu trei ani.



In 11 zile euro a pierdut aproape 500 de lei. Alta data, BNR ar fi intervenit prin operatiuni de cumparare pentru a frana caderea cursului. Acum insa nu o mai face.



Dealerii incearca sa ghiceasca pana unde se va intinde noul ecart de depreciere avut in vedere de banca centrala pentru a se hotari sa intervina. Insa orice anticipare devine riscanta cel putin pana la prima miscare a BNR, care poate aparea practiv oricand la acest nivel de scadere a cursului.



Banca centrala tinde astfel sa franga perceptia unei directii sigure a cursului. Ceea ce se stie cu siguranta este ca leul va continua sa se aprecieze cel putin in termeni reali, daca nu si nominali. Imposibil de spus insa ce se va intampla pe parcursul acestui traseu, cand BNR poate crea surprize prin interventii puternice care sa fractureze evolutii de mai multe zile in sir.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.870 de lei/euro. In primele ore de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand treptat pana la o maxima de 40.915/40.920 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, trendul s-a inversat. Cotatiile au coborat treptat pana la inchidere, pe fondul vanzarilor constante de valuta. Astfel, cotatiile au coborat pe paliere succesive, pana la 40.855 de lei/euro, apoi la 40.790 de lei/euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.750/40.780 de lei/euro. "Ziua a decurs dupa scenariul celor precedente. Piata nu a fost agresiva, iar volumele tranzactionate nu au fost extraordinare", a comentat un dealer. Piata a inregistrat si vineri un deficit de valuta din relatiile bancilor cu clientii, de aproximativ noua milioane de euro. Acesta este insa compensat de intrarile de la casele de schimb, considera jucatorii. Volumul cumpararilor de valuta de la clientI a fost la sfarsitul saptamanii trecute de 111 milioane de euro, in timp ce vanzarile au urcat pana la 120 de milioane de euro. Astfel, volumul total al operatiunilor interbancare a fost de 143 de milioane de euro. Volumele din ultima zi a saptamanii trecute au depasit usor media zilelor precedente.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri oscilatii ample. Cursul a urcat in primele ore de tranzactionare pana la o maxima de 1,2830 dolari/euro, pentru a cobori cateva ore mai tarziu pana la o minima de 1,2732 de dolari/euro. Spre sfarsitul zilei cotatiile s-au stabilizat in jurul valorii de 1,2753 de dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au inregistrat o usoara crestere, osciland intr-o banda ingusta, in jurul a 18% pe an. Banca Centrala nu a intervenit nici ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO