Bănci și Asigurări

Încetinirea economică şi politicile monetare vor eroda profitabilitatea băncilor din zona euro, care este deja slabă

Business internaţional

Încetinirea economică şi politicile monetare vor eroda...

Autor: Mircea Nica

16.12.2019, 19:20 159

Încetinirea economică şi politicile mone­tare vor eroda profitabilitatea deja slabă a băn­cilor din zona euro, ceea ce va face mai dificilă realizarea investiţiilor tehnologice necesare şi va afecta rezistenţa băncilor la şocuri neaşteptate, potrivit unei analize a Moody’s Investors Service.

Una din principalele direcţii negative spre care se îndreaptă economia este evoluţia economică slabă, sub nivelul trendului anticipat, care împreună cu tensiunile comerciale creează riscuri negative. Acestea ar putea fi îndreptate cu o revenire susţinută a creşterii economice.

Ratele dobânzilor scăzute, pentru o perioadă lungă de timp, şi ineficienţele structurale vor eroda profitabilitatea băncilor, având un efect ne­gativ asupra investiţiilor în tehnologii şi reajus­tarea modelelor de business. Astfel, o inver­sare a ratelor dobânzilor şi o profitabilitate sporită, care adresează cu succes ineficienţele costurilor, vor putea crea un mediu economic mai stabil.

Un alt element cu impact negativ este transformarea digitală, ca urmare a schimbării rapide a comportamentului clienţilor şi creşterii com­petiţiei. Acestea vor pune presiune pe bănci să investească masiv într-o perioadă în care este o presiune destul de mare pe profitabilitate, ceea ce va duce la o perspectivă economică destul de slăbită.

Calitatea activelor a atins niveluri record. În perspectivă, băncile vor trebui să aibă o performanţă anticipată, mai ales din punctul de vedere al calităţii activelor pentru a putea reduce semnificativ problemele legale privind creditele.

În perioada următoare, un progres semni­ficativ spre o uniune bancară în Europa şi îndepărtarea barierelor impuse băncilor vor crea un mediu egal al regiunilor.

Previziunile pentru perioada următoare privind economia au la baza o creştere a PIB-ului în zona euro de 1,1% în 2019, de 1,2% în 2020 şi  de 1,4% în 2021.

Un Brexit haotic şi continuarea tensiunilor SUA vor amplifica riscurile din economie. O încetinire accentuată a economiei ar putea declanşa o corecţie a preţurilor, care în cele din urmă ar destabiliza pârghiile corporaţiilor, ceea ce ar duce la un risc ridicat al creditelor acordate de bănci.

Pentru a sprijini creşterea, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus în continuare rata depozitelor în teritoriul negativ cu 10 puncte de bază la -0,5% în septembrie 2019.

De asemenea, BCE a reluat programul de achiziţie a activelor cu achiziţii de obligaţiuni nete de 20 de miliarde de euro pe lună şi a oferit îndrumări pentru a menţine ratele dobânzilor scăzute, atâta timp cât inflaţia va rămâne sub ţintă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO