Bănci și Asigurări

Incompetenţa ASF ajunge în curând să ne ia banii din buzunare. Majorarea contribuţiilor asigurătorilor la FGA pentru a acoperi gaura lăsată de falimentul City Insurance este certă, iar anul 2022 ar putea aduce cel puţin o majorare cu 0,5 sau 1 punct procentual a contribuţiilor

Incompetenţa ASF ajunge în curând să ne ia banii din...

Autor: Mircea Nica

10.12.2021, 09:30 394

♦ Următoarele plăţi către păgubiţii City Insurance vor fi efectuate după întrunirea Comisiei Speciale a FGA, respectiv în data de 9 decembrie 2021. Sumele propuse spre avizare sunt în cuantum de 2.384.002 lei, au spus reprezentanţii ASF pentru ZF.

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF), conform prevederilor legale, poa­te majora în cursul anului cota pro­centuală luată în calcul la stabilirea con­tri­buţiei asigu­ră­torilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dar numai în baza pro­punerii Consiliului de Administraţie al Fondului, au spus reprezentanţii ASF pentru ZF.

Întrebarea este cât va dura până când FGA îşi va epuiza resursele, după ce timp de 5 ani ASF a lăsat ca cel mai defectuos jucător din piaţă, City Insurance, aflat acum în pro­ce­dură de faliment, să devină lider şi să cre­eze o gaură pe care cel mai probabil tot românii o vor umple.

Fondurile de care dispune FGA sunt în ge­neral alimentate de contribuţiile anuale ale asigurătorilor, reprezentând 1% din vo­lu­mul de prime brute încasate pe asigurări ge­ne­rale şi 0,4% pe asigurări de viaţă, acestea fiind de fapt comisioane care sunt plătite de clienţii companiilor de asigurări. Deşi con­tribuţiile asigurătorilor sunt plătite către FGA lunar pentru a exista o intrare constan­tă de bani, este clar că la situaţia actuală, aceste constribuţii vor creşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO