Bănci și Asigurări

Încrederea analiştilor financiari în economie a stagnat în septembrie

Încrederea analiştilor financiari în economie a...

Autor: Radu Bostan

24.10.2014, 13:43 228

Analiştii financiari au simţit în luna septembrie o îmbunătăţire a condiţiilor economice faţă de luna august, însă sunt mai pesimişti în aprecierea perspectivelor viitoare ale economiei, potrivit unui sondaj realizat în rândul a circa 30 de specialişti de CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică, calculat de CFA prin sondaj, s-a redus pentru a patra lună consecutiv în septembrie, cu 0,4 puncte către valoarea de 46,8, cea mai mică din acest an. Amploarea scăderii a fost mult mai mică decât în luna august, când indicatorul s-a prăbuşit cu 8,5 puncte după anunţul privind intrarea României în recesiune tehnică.

Analiştii au continuat să aprecieze negativ condiţiile economice actuale şi situaţia de pe piaţa muncii, potrivit raportului CFA, în timp ce previziunile pentru anul viitor au devenit mai sumbre comparativ cu luna august. Mai mulţi analişti decât în luna precedentă se aşteaptă ca situaţia economică a României să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, în paralel cu înăsprirea condiţiilor economice globale, în timp ce rata şomajului ar urma să crească. În plus, cei mai mulţi analişti chestionaţi de CFA se aşteaptă ca rata inflaţiei să se majoreze în următorul an.

Părerile analiştilor sunt colectate printr-un sondaj realizat în ultima săptămână a fiecărei luni. Participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (incredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile pe un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO