Bănci și Asigurări

Indexul prosperităţii, ce este şi cum se măsoară. România este pe locul 50 din 149 de ţări

Indexul prosperităţii, ce este şi cum se măsoară....

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2017, 00:03 1006
Think tank-ul londonez Le­ga­tum Institute a găsit o soluţie, un indice care pe lângă factori teh­nici precum PIB per capita ia în cal­cul şi factori mai umani, ca  bu­curia, tristeţea şi prietenii.

Potrivit organizaţiei, adevăra­ta prosperitate este o combinaţie din­tre bunăstarea economică şi cea socială. Indicele anual al aces­teia utilizează această definiţie a pro­sperităţii pentru a evalua şi mo­nitoriza performanţele diferi­te­lor ţări din lume după mai multe cri­terii, incluzând sănătatea, edu­caţia, economia şi capitalul social, dar cu 104 „variabile“. Indicele Prosperităţii constituie un instru­ment puternic care ne arată cum se formează şi cum se schimbă pro­speritatea la nivel mondial. Astfel pot fi mai bine înţelese ace­le ţări care devin mai prospere, dar şi cele a căror prosperitate scade şi lecţiile care pot fi învăţate în aceste cazuri.

Organizaţia londoneză iden­ti­fică şi susţine politicile şi practicile ca­re asigură tranziţia oamenilor, co­munităţilor şi ţărilor de la sără­cie la prosperitate. Analizele şi solu­ţiile propuse de aceasta se ba­zează pe dovezi solide.

Pe 15 iunie directorul de po­liti­ci­ economice al Legatum Shan­ker Singham va participa la Bucu­reşti la o conferinţă organizată de ZF cu tema „Potenţialul Româ­ni­ei, de la capitalul de încredere la pro­speritate“. El va discuta despre stu­diile institutului. La conferinţă vor participa, printre alţii, premie­rul Sorin Grindeanu şi guver­na­torul BNR Mugur Isărescu.

România ocupă locul 50 în rân­dul a 149 de state evaluate în ca­drul Indicelui Prosperităţii pen­tru 2016 realizat de Legatum Institute.

Un mediu de business îmbu­nă­tăţit, o libertate personală spo­ri­tă şi eforturile de îmbunătăţire a gu­vernanţei au ajutat România să se poziţioneze pe locul 50 în ca­drul indicelui prosperităţii.

De la aderarea la Uniunea Eu­ro­peană în 2007, România a înre­gistrat progrese treptate la capi­to­lul prosperitate, devansând Bul­ga­ria, care s-a alăturat UE în acelaşi an.

Creşterea economică rapidă, investiţiile străine în creştere şi continuarea procesului de liberalizare a pieţelor au condus la un mediu de business mai flexibil şi mai dinamic. Graţie unei deschideri mai mari şi unei toleranţe sporite, românii se simt acum mai liberi să-şi trăiască vieţile aşa cum îşi doresc.

Totuşi, ca şi în cazul altor state post-comuniste, corupţia şi guvernanţa râmăn probleme majore. Deşi se depun eforturi semnificative de reducere a corupţiei şi pentru o transparenţă sporită, sunt necesare progrese suplimentare la aceste capitol dacă românia doreşte să avanseze din punct de vedere al prosperităţii şi să concureze cu celelalte ţări membre ale UE, potrivit oficialilor Legatum Institute.

Activitatea think tank-ului londonez se concentrează pe înţelegerea, evaluarea şi explicarea traiectoriei de la sărăcie la prosperitate pentru persoane, comunităţi şi ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO