Bănci și Asigurări

Indicatorul Robor la 3 luni a închis luna noiembrie la 1,73% pe an, un nou minim istoric

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

02.12.2014, 00:00 360

Indicatorul Robor la 3 luni a continuat scăderea şi a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la un nou minim istoric, de 1,73% pe an, vineri fiind a patra zi de scădere consecutivă. Pe baza acestui indicator, băncile stabilesc costul la creditele de retail în lei, scăderea Robor reflectându-se în reducerea dobânzilor. Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei urmează să fie actualizate în decembrie.

Potrivit analiştilor, indicatorul ar trebui să fie apropiat de dobânda-cheie stabilită de banca centrală. În prezent, dobânda de politică monetară a BNR este de 2,75% pe an, cu aproximativ un punct procentual peste indicatorul Robor. Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu aproximativ 1,5 puncte procentuale.

În august şi septembrie indicatorul a avut o tendinţă ascendentă, atingând un maxim de 3,2% pe an. Pe fondul acestei creşteri şi ratele la creditele în lei au urcat. Tendinţa de creştere s-a inversat după intervenţia băncii centrale prin mai multe operaţiuni repo menite să crească lichiditatea în piaţă, dar şi în urma reducerii dobânzii-cheie. Maximul anului pentru Robor a fost de 3,76% şi a fost atins în februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO