Bănci și Asigurări

Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, stagnează la 4,6% în prima zi din aprilie. În martie, indicele s-a majorat cu peste 18%

Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator...

Autor: Cristina Bellu

01.04.2022, 11:12 127

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri, 1 aprilie, la 4,6%, valoare similară cu cea înregistrată în ziua precedentă.

În luna martie, indicele s-a majorat cu 18,8%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de 52,3%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,69% de la 4,68% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 4,73%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

La cel mai recent sondaj al CFA Society, analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni se va situa în jurul la 4,69% în următoarele 12 luni.

IRCC, dobânda de referinţă pentru cre­ditele noi de consum şi ipotecare, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.

IRCC a fost in­trodus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine si­tua­ţiile de pe piaţa ban­cară.

IRCC are un deca­laj de şase luni, luând în considerare tranzac­ţiile înregistrate ante­rior. De la 1 aprilie, IRCC va lua în consi­derare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei.

Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO