Bănci și Asigurări

Indicele ROBOR la trei luni a închis luna noiembrie la 7,79%

Indicele ROBOR la trei luni a închis luna noiembrie la...
01.12.2022, 00:00 144

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a fost în luna noiembrie preponderent pe o tendinţă de scădere şi a închis luna la 7,79%, potrivit datelor BNR.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală. La începutul anului 2022 indicele era cotat la 3,02%.

Creşterea indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Ulterior a avut o evoluţie oscilantă, cu episoade de scăderi, dar tendinţa generală a fost de creştere.

Indicele de referinţă îşi reluase creşterea odată cu anunţul BNR din octombrie privind ridicarea dobânzii-cheie la 6,25%, de la 5,5%, însă după majorarea dobânzii-cheie din noiembrie, de la 6,25% până la 6,75%, tendinţa ROBOR a fost preponderent descendentă. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a închis luna noiembrie la 8,01%.

Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la sfârşitul lunii noiembrie la 8,24%. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 4,06%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO