Bănci și Asigurări

Industria confirmă evoluţia bună: Plus 10% la cifra de afaceri şi 11% la comenzile noi în industria prelucrătoare

Industria confirmă evoluţia bună: Plus 10% la cifra de...

Autor: Iulian Anghel

12.09.2017, 00:00 401

Cifra de afaceri din industrie, în primele şapte luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut cu 10,4%, în vreme ce comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat cu 11,5%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri.

Datele la şapte luni publicate ieri confirmă marşul bun al industriei, care, în primul semestru din an, a fost principalul motor al creşterii economice de 5,8%, cea mai puternică după marea criză.

Datele detaliate privind contribuţia la creşterea PIB de pe primul semestru din 2017 publicate săptămâna trecută arată că indus­tria a avut o creştere de 7,3% semestru la se­me­stru, ceea ce, având în vedere ponderea sa de 23% în PIB, a determinat o contribuţie la creşterea economică de 1,7 puncte pro­centuale. INS urmează să publice în această săptămână un set de date privind evoluţia producţiei industriale la şapte luni, iar rezul­tatele privind cifra de afaceri din industrie şi comenzile noi din industria prelucrătoare anticipează o evoluţie foarte bună, cea mai bună din ultimii ani.

Cifra de afaceri în industrie a crescut puternic la şapte luni. Cele mai importante creşteri s-au semnalat în sectoarele: industria bunurilor de capital (plus 15,5%), industria energetică (plus 13,6%), industria bunurilor intermediare (plus 8,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 8,2%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 5,4%).

Comenzile noi din industria prelu­cră­toare au înregistrat creşteri datorită, în principal ma­jorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (Ă20,5%).

Au mai crescut industria bunurilor intermediare (Ă15,5%), industria bunurilor de capital (Ă9,8%) şi industria bunurilor de uz curent (Ă4,1%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iulie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 12,3%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (Ă34,7%), industria bunurilor intermediare (Ă15,7%), industria bunurilor de capital (Ă11,3%) şi industria bunurilor de uz curent (Ă0,3 %).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO